A Generali-Providencia Biztosító 2010-ben közel 90 milliárd forintnyi kártérítést fizet ki ügyfelei számára vagyon- és gépjárműkárokra, illetve élet- és baleset-biztosításokra. A legmagasabb összegű kifizetések idén az extrém időjárás pusztításával és tűzesetekkel voltak kapcsolatosak, de autós esetekből is volt szép számmal. Itt vannak a gépjárművekhez köthető érdekes esetek, csúcskifizetések.

Egy autólopás során a tolvajok éjszaka törtek be a házba, megtalálták az ott alvók slusszkulcsait, és mind a három, garázsban tartott autót ellopták. A három autóból csak egy volt biztosítva a Generalinál, ennek a gépjárműnek a casco biztosítására 4 millió forintot fizetett ki a biztosító.


2010-ben a legmagasabb összeget egy családnak fizetett a társaság. A négyfős család gépjárművével karambolozott, és mivel vétlenek voltak a balesetben, a károkozó kötelező biztosításának terhére történt meg a kifizetés. Ebben az esetben a négy sérült összesen 90 millió forintot kapott a Generalitól.

Az egy személyre történő legmagasabb kifizetés szintén egy gépjármű-balesethez kapcsolódik, ahol súlyos koponyatörést és maradandó agykárosodást szenvedett egy hölgy. Ebben az esetben a károsultnak összesen 66 millió forintot utalt a Generali, a károkozó gépjármű-tulajdonos kgfb-biztosításának terhére. A casco biztosítások közül kiemelkedik az a 20 millió forintos kifizetés, amely során egy sertéseket szállító kamion borult az árokba, egy, a jármű elé kifutó kutya miatt.

Szerencsére arra is van példa, hogy jól végződik egy súlyos baleset. A károsultat, aki a balesetet megelőzően egyedül nevelte bérelt lakásában három gyermekét és munkaszalag melletti, nehéz fizikai munkával tartotta el őket, egy napon súlyos baleset érte: egy Generali által biztosított gépkocsi elütötte. Emiatt hosszú időre kórházba került, s mivel nem volt mögötte biztos családi háttér, a gyerekeket állami gondozásba vették. A kórházi kezelést követően hosszú rehabilitáció következett, melyet követően munkáját is elveszítette, mivel egészsége már nem volt a régi. Az albérletet nem tudta fenntartani, így ő hajléktalanszállóra került.

Nagy lóvé a biztosítótól 3


A Generali kárszakértői sokat beszélgettek a szálló szociális munkásaival is, s ennek során jutottak arra a megoldásra, hogy biztos alapokkal – önálló kertes családi házzal – a károsult édesanya és gyermekei tiszta lappal tudnák folytatni az életüket.

A szociális munkások segítségével a biztosító és ügyfele keresett egy vidéki házat, amelyet a neki járó kártérítési összeg felhasználásával részben a saját, részben gyerekei nevére megvásárolt. A kárrendezés végén tehát ebben az esetben egy új, szerencsésebb irányba fordulhatott a károsult és a gyerekek élete.

Halálesetekre a legmagasabb kifizetés a Generalinál elérte a 9 millió forintot. Az áldozat egy munkahelyi baleset következtében veszítette életét; munkavégzés közben leesett egy tehergépkocsiról, és olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni.

Idén összesen 71,5 ezer gépjárműhöz kapcsolódó káresetet jelentettek be az ügyfelek a Generalinál, a kártérítések várható teljes összege 23,6 milliárd forint lesz, melyből a biztosítótársaság eddig több mint 14 milliárdot már ki is fizetett. Csak az elemi károk – jégverés, vihar, árvíz – miatt a járművekben több mint 320 millió forint értékű kár keletkezett.