A Fujitsu Laboratories Ltd. olyan nagy kiterjedésű forgalomszimulációs rendszert tervezett, amely valós időben képes reprodukálni több tízezer jármű viselkedését, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy virtuálisan utazzon valamelyik járműben és vezesse azt.


Az új szimulátorral előre lehet jelezni az új közlekedésirányítási rendszerek hatékonyságát. A virtuális vezetési élmény alapján a felhasználók maguk is értékelhetik a szabályok hatásosságát és a volán mögül, a vezető nézőpontjából észlelhetik a problémás területeket. Mindez elősegíti a valós forgalmi viszonyokhoz igazodó, sikeres szabályok kialakítását. Ily módon olyan közlekedési rendszer hozható létre, amely nem csak biztonságos, kényelmes és környezetbarát, hanem használói számára is elfogadható.

A forgalomszervezés javítása komoly kihívást jelent a dugók és balesetek megelőzése és a gépkocsik által kibocsátott CO2-mennyiség csökkentése szempontjából. Világszerte többféle új forgalomirányítási megoldást is kidolgoztak ezeknek a problémáknak az enyhítésére, például gépkocsi-navigációval támogatott, valós idejű információs és kommunikációs szolgáltatásokat, elektronikus útdíjbeszedő rendszereket, módosított útdíjakat, és fejlett tájékoztató mechanizmusokat a forgalmi jelzésekről és az útdíjazásról.

Ezeknek a rendszereknek az eredményessége helytől és alkalmazási feltételektől függően nagymértékben változik, és minden lehetséges forgatókönyvhöz előre ki kell választani a lehető legeredményesebb módszert. Mivel sok esetben nehéz az ehhez szükséges ellenőrzést az utakon végrehajtani, a forgalomszimulátorral, virtuális környezetben lehet értékelni a különféle módszereket.