Kibővíti szentgotthárdi motorgyárát az Opel – jelentették be ma Budapesten a cég vezetői Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtóértekezleten.


A Szentgotthárdon 1992 óta működő motorgyár üzemcsarnokát kibővítik és mellette egy új gyárépület is készül, hogy otthont adjanak az új beruházásnak. A munkálatok már tavasszal megkezdődnek, az új motorok gyártása 2012 végén indul, a teljes termelés 2015-re fut fel. Az új beruházás eredményeként évente 500 000 motor készülhet, a most 460 ezres kapacitású, de csak évi 230 ezer motort gyártó üzemben. Az 500 millió eurós beruházás nyomán a gyárban három új motorcsalád készül.

Szentgotthárdon kisméretű és közepes benzinmotorok fognak készülni, illetve egy új közepes méretű dízel motorcsalád is. A motorok minden tagja teljesíti az Euro 6 károsanyag-kibocsátási normát. A benzines motoroknál a direkt befecskendezést kombinálják turbófeltöltéssel. Ezek a motorok a Corsától az Insigniáig számos Opel-modellbe bekerülnek majd. A jelenlegi motorok is megmaradnak, a gyártósorokat valamelyik fejlődő ország piacára telepítik majd át.

A bővítéssel az Opel 800 új munkahelyet teremt a gyárban és mintegy további kétszáz új munkahely létrehozása várható a gyár beszállítóinál.

Orbán Viktor miniszterelnök elismeréssel szólt arról, hogy az Opel volt az első magyarországi autóipari beruházó, és azt mondta, hogy az eddigi befektetés megduplázása, az új motorgyár Szentgotthárdra hozatala a magyar gazdaság iránti bizalmat tükrözi. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy egyelőre még nem kapott a gyár állami támogatást, októberben döntenek erről, de mint mondta, biztosan meg tudnak majd egyezni az Opellel. A gyár nagyjából 7,5 milliárd forint támogatásra számíthat.

A Szentgotthárdon létrejövő új motorgyár nemcsak nagymértékben automatizált lesz, hanem olyan szintű rugalmas termelésre képes, amely a világ motorgyártásában példa nélküli. Ez a rugalmas termelési rendszer, az igényekhez való kivételes alkalmazkodási képesség garantálja az Opel számára, hogy a gyártást a leggyorsabban a piaci igényekhez igazítsa.