Az objektív felelősség elvének 2008 májusi bevezetése óta
a gépjármű üzemben tartója felel a járművel elkövetett szabálysértésekért.

Így a megengedett legnagyobb sebességre, a vasúti átjárón való áthaladásra, járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire, járművel történő megállásra és várakozásra, az autópálya leállósávjának igénybevételére, a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra és a természet védelmére vonatkozó előírások betartására.

A törvény szerint a fentiek megsértése esetén az üzemben tartóval vagy a gépjárművet használatra átvevő személlyel szemben 30 000 forinttól 300 000 forintig terjedő közigazgatási bírságot kell kiszabni. A törvény azt is kimondja, hogy a büntetést felvétellel dokumentált szabályszegés esetén lehet kiszabni.

A rendőrség létrehozott egy internetes felületet, ahol a látogatók egyszerűen tájékozódhatnak a velük szemben folytatott közigazgatási bírságot kiszabó eljárás adatairól és az ügyintézés állásáról, továbbá megtekinthetik a velük szemben folytatott eljárás alapjául szolgáló képi bizonyítékokat.

A rendszer mindezt a bírságot kiszabó határozat számának (határozatazonosító) és a gépjármű rendszámának megadása esetén biztosítja. A személyes adat megismerésére nincs mód, a rendszer kizárólag a szabályszegő gépjármű technikai eszközzel rögzített képét, annak rendszámát, az elkövetés helyét, idejét, a jogszabályi hivatkozást, a kiszabott bírság összegét és az ügy állására vonatkozó adatokat tartalmazza.

EZEN A LINKEN ÉRHETŐ EL AZ ÚJ HONLAP

A Genfi Autószalon újdonságai!
Lexus CT 200H, SEAT IBE, Skoda Fabia RS, Lamborghini Gallardo, Volkswagen Sharan, Justin Timberlake, új Ford Focus, terepes Skodák, nyitott Renault-k ,Audi A8 hibrid, Renault Clio RS, Suzuki Kizashi, Audi A1 e-tron, Brabus E Coupe, Dacia Duster,