Az ország egészére kiterjedő közúti ellenőrzést tart 2009. február 17. és 19. között a rendőrség. A vizsgálat során alapvetően a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának ellenőrzésére fordítanak figyelmet.

Ennek oka, hogy a biztonsági öv és gyermekbiztonsági rendszer használatának elterjedtsége hazánkban még mindig alacsony, elmarad a régebbi EU-tagállamok átlagától.

A rendőrség az akcióval is szeretné felhívni az autósok figyelmét, hogy közúti baleset esetén a halálos sérülések elkerülésében a passzív biztonsági eszközök szerepe kiemelten nagy. Kutatások azt mutatják, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása jelentősen növeli a halálos tragédiák, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát. Életek ezreit lehetne megmenteni európai szinten, ha mindenki használná a biztonsági övet.

Az európai kampány hazai végrehajtása során a rendőrség együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaival, akik a járművek műszaki állapotát s az egyéb közúti közlekedéssel kapcsolatos szabályok be tartását ellenőrzik.