Vagy etanol, vagy fagyi

Így lesz a sör az autósok barátja

Így lesz a sör az autósok barátja

A kaliforniai Sierra Nevada Brewing sörfőzde az E-Fuel nevű céggel karöltve új rendszert fejleszt, amely a reményeik szerint gyártási hulladékból állít majd elő üzemanyagot.

A sörfőzde eddig évente nagyjából 6 millió liter erjesztési üledéket adott el takarmánynak, de az 5-8 százalékos alkoholtartalmú maradékot ezután feldolgoznák, hogy finomítással etanolt nyerjenek belőle.

„Hatalmas lehetőséget rejt ez környezetvédelmi szempontból és az energiafüggőségünk csökkentésének tekintetében is” – mondta a sörfőzde vezetője, Ken Grossman.

Az E-Fuel főnöke, Tom Quinn azt emelte ki, hogy a szerves hulladékokból előállított üzemanyaggal kevésbé kell támaszkodni az olajiparra, és a projektnek különös jelentőséget ad, hogy az összes amerikai mezőgazdasági termék 50 százaléka hulladékként végzi, így az alapanyag meglehetősen bőséges.

A közös fejlesztésű, hordozható üzemanyag-finomítót, a MicroFuelert a két cég az év második felére ígéri, és reményeik szerint ezzel a háztartások és a kisebb üzemek jelentős mértékben fedezhetik az üzemanyag-szükségleteiket.