A BMW-vel induló Nasser Al-Attiyah nyerte a San Rafaël és Mendoza közötti 178 kilométeres szakaszt a Dél-Amerikában zajló Dakar-ralin. Ám már a célba érkezésekor számított rá, hogy utólag megfoszthatják sikerétől. A katari pilóta járművének motorja nagyon melegedett, azért, hogy ne terhelje túl, kihagyott egy dűnesort, helyette könnyebb útvonalat választott magának.

Úgy gondolta, hogy nem kockáztatja meg, hogy tönkremenjen az X3-as hengerfeje és teljesen tönkremenjen a motor, inkább beéri a valószínűsíthető időbüntetéssel. Csakhogy több az eredeti útvonalon szereplő, kötelező áthaladási pontot is kihagyott. A rendezők pedig egy kizárással honorálták a teljesítményét.

Al Attiyah (b.) és Quandt sem volt boldog

Al Attiyah (b.) és Quandt sem volt boldog

Al Attiyah (b.) és Quandt sem volt boldog


“Még szerdán este kezdődött a probléma, amikor túl sok füvet találtunk a hűtőben, amitől az autó nagyon túlmelegedett” -mesélte csalódottan Sven Quandt, az X-Raid-csapat vezetője. “Rengeteget dolgoztunk az autón este, de mindent nem tudtunk kicserélni.”

“Reggel a dűnesor kezdetén megint azonnal melegedni kezdett a motor és Nassernak választania kellett, hogy megpróbál átkelni a homokon, vagy kerülőutat választ. Úgy döntött megkerüli a dűnesort, ám ezzel nem érintette az összes ellenőrző pontot. Ez azt jelenti, hogy automatikusan időbüntetést kap. Csakhogy túl sok kötelező pontot hagyott ki és a szabályok szerint kizárták.”

Al Attiyah összesen kilenc olyan pontot került el, amit legalább 300 méterre meg kellett volna közelítenie, hogy a GPS regisztrálhassa.

Mindez azt jelenti, hogy a szakaszt a volkswagenes Giniel de Villiers nyerte, sőt ezzel átvette a vezetést az összetett versenyben is, ahol csapattársai Carlos Sainz és Mark Miller követik őt.

Videón a 6. szakasz összefoglalója: