A tervekkel ellentétben májustól mégsem mérik a matricaellenőrző kamerák a sebességet az autópályákon. A rendszer ki tudná szűrni a gyorshajtókat, de a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az autópálya kezelő az adatokat kiadja a rendőrségnek. Az adatvédelmi ombudsman ajánlása nyomán kizárólag matricaellenőrzésre használhatja a kamerákat az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Sőt, a jelenlegi szabályok azt sem teszik lehetővé, hogy a kamerák sebességet mérjenek a sztrádákon – mondta el Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője.

A gazdasági minisztérium szóvivője szerint a szükséges rendelet várhatóan a jövő héten megjelenhet. Ábrahám Gergely elmondta, hogy az új jogszabály lehetővé teszi, hogy rendőrség mellett a közútkezelők is üzemeltethessenek sebességmérőt.

Egyelőre azonban az autópályákon nem lesz még mérés, mert a jelenleg matrica-ellenőrzésre használt kamerákat előbb a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak hitelesítenie kell sebességmérésre is. Ez azonban akár egy évig is eltarthat.

A rendelet tervezetét jelenleg az Európai Unió vizsgálja, hogy versenyjogi szempontból megfelel-e az uniós előírásoknak. A gazdasági tárca szóvivője szerint a válasz néhány napon belül megérkezhet, így a rendelet májustól életbe léphet.

Forrás: Független Hírügynökség