Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK Zrt.) kamerás ellenőrző rendszere lyukas: nem tesz különbséget a motorkerékpárok, személyautók, kamionok között – írta korábban a Népszabadság. Tehát a kamerával összeköttetésben álló rendszer csak azt vizsgálja van-e érvényes matrica rendelve az adott rendszámhoz, de azt nem, hogy mondjuk az autósok egy féláron kapható, motorokra kitalált érvényességet vásárolnak-e.

Lehet, hogy ezen felbuzdulva, de szeptember utolsó hetében 97 esetben fordult elő, hogy a tulajdonosok bizonyítottan alacsonyabb díjkategóriában vásároltak matricát. Ám úgy tűnik mégsem olyan lyukas a rendszer, mert őket megfogták, és 2,6 millió forint büntetést róttak ki rájuk.

Ezen felül az ÁAK Zrt. szakemberei további 1305 esetben folytatnak vizsgálatot, így a kirótt pótdíjak összege valószínűleg jelentős mértékben növekedni fog. Mindez azt is jelenti, hogy a hazai közlekedés résztvevői jogkövetőek, mivel ezek a számok elenyészőek az egy hét alatt eladott 190 ezer darab matricához.

A vizsgálatok során az említett szakemberek a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivataltól kérik le a rendszámhoz tartozó adatokat, és amennyiben a visszaélés gyanúja beigazolódik, az érintett jármű tulajdonosai is pótdíjat kötelesek fizetni.

Az alacsonyabb díjkategóriában vásárolt úthasználati jogosultság éppúgy bliccelésnek minősül, mint ha valaki egyáltalán nem fizet az autópályák igénybe vételéért.