Dugójelző navigáció 2 A TomTom a világ legnagyobb navigációs megoldások gyártója, és a Vodafone telekommunikációs vállalat közös megoldásának köszönhetően a britek elkerülhetik a dugókat. A szigetországban fejlesztett megoldás lényege, hogy a mobiltelefonoktól származó jeleket összegyűjtve megállapítható az adott útszakaszok pillanatnyi terheltsége, a közlekedő autók sebessége, iránya.

A valósidejű adatokat értelmezve és továbbítva a gépjárművek navigációs rendszerére, máris megszülethet az alternatív útvonal terve, ezzel elkerülhetők a dugók.

“Adataink minőségének köszönhetően, a vezetők nemsokára percpontosságú közlekedési frissítésekhez férhetnek hozzá, és gyorsabban tervezhetik meg útvonalukat, mint valaha” – mondta Tim Stone a Vodafone UK új Üzletfejlesztési és Nagykereskedelmi Igazgatója.

Várhatóan 2008 első felére válhat működőképessé a rendszer, melyről pontos részleteket majd akkor árulnak el. A megoldás elérhető lesz az utakat felügyelő hatóságok, valamint cégek számára is, amelyek használhatják dinamikus közlekedésfelügyeletre vagy flottamenedzselésre.