Összesen öt parkolót alakítanak ki a transzeurópai közúthálózatot használó tehergépkocsik részére egy program keretében Franciaország, Németország, Belgium és az Egyesült Királyság területén.

“Az EU együttműködik az iparággal és különböző partnerekkel olyan speciális projektek megvalósításában, amelyek a tehergépkocsi-vezetők munkakörülményeinek javítását és a rakomány biztonságát szavatolják. A következő hónapokban a sofőröket jobban ellátott parkolók várják majd” – mondta Jacques Barrot szállítási ügyekért felelős biztos a megnyitón, azt követően, hogy az első parkoló felavatásának jeléül elültetett egy fát.

Az új parkolók nyomán a bizottság azt reméli, hogy lesznek magánvállalkozók, akik szívesen vágnak bele ilyen létesítmények építésébe. Az első biztonságos tehergépkocsi-parkolót Párizs és Brüsszel között, Valenciennes közelében, az A2-es autópálya 20-as kijáratánál hozzák létre, a tervek szerint 2008 januárjában nyílik meg. A projekt költségvetésének a felét az Európai Bizottság fedezi. Összesen 10,9 millió eurót költenek majd el.

Forrás: euraktiv