A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium új megoldással állt elő az autópályák ellenőrzésével kapcsolatban. Kevesebbet a jövőben sem kell fizetni, de elvileg normalizálódhat a számonkérés helyzete.

Jelenleg öt évig kell megőrizni a megvásárolt autópálya-matricához tartozó ellenőrző szelvényt, hogy igazolni tudjuk az úthasználat jogosságát. Ez ugye kevéssé sem életszerű, és most úgy tűnik, valakinek ez feltűnt a szakminisztériumban is. Persze csak azután, hogy például a Magyar Autóklub már rekedtre hívta fel rá a figyelmet.

A parlamentnek benyújtott módosító javaslat szerint hatvan napja lenne az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nek, hogy kiküldje a pótdíjfizetési felszólítást. Ha az üzemeltető ez alatt az idő alatt nem lép, az autós megússza a büntetést. A tervezet másik sarkalatos pontja, hogy a pótdíjfizetési kötelezettség egy év után elévül.

Reméljük, a parlament elfogadja az új javaslatot. Következő vágyunk, hogy a parkolótársaságok hasonlóan praktikus elveken alapuló gyakorlatát is megreformálják.