Hazánkban az autópályák és az autóutak bővülésével párhuzamosan egyre több Nyugat-Európában megszokott forgalom- és biztonságtechnikai megoldás is megjelent a gyorsforgalmi úthálózatban.

A párhuzamos közlekedés és a nagyobb sebesség miatt az autópályákon más típusú balesetek a jellemzőek, mint a főútvonalakon vagy az alsóbbrendű utakon. A gyorsforgalmi utakon a pályaelhagyásos baleset a leggyakoribb, amikor a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról, vagy úttartozéknak ütközik. Két jármű általában sávváltáskor, vagy ráfutásos balesetben ütközik össze.

Éppen ezért ezeken az utakon más típusú baleset-megelőzési és biztonsági intézkedések szükségesek. Korábban az M0-ást halálútnak is nevezték a sok baleset miatt, amelyek száma mára jelentősen csökkent a forgalmi irányokat elválasztó védőfal kiépítésével. Emellett korszerűsítették az M1-M7 autópályák közös szakaszának fizikai elválasztását is.

Hazánkban is megjelentek az elalvásos balesetek megelőzésére az akusztikus útburkolati jelek. Ezek rezonanciát és zajt keltenek, ha az autós elhagyja a kijelölt utat. Egyre több helyen találkozhatunk a helyes követési távolságra figyelmeztető jelekkel is. A balesetveszély csökkentése érdekében modern energiaelnyelő berendezések kerültek egyes kihajtó ágakhoz, míg a hídpilléreknél megerősített szalagkorlátot alkalmaznak.

Mindezek eredményeképpen a növekvő forgalom mellett is 6,2 százalékkal csökkent a tavalyi évben a személyi sérüléssel járó balesetek száma 2004-hez képest. A halálos kimenetelű balesetek száma 2005-ben 31,7 százalékkal lett alacsonyabb az előző évhez viszonyítva. A halálos áldozatok száma 28-ra csökkent 2005-ben, ami 35,3 százalékos javulás 2004-hez képest.

Ha mégis megtörténik a baj, a jövőben nem csak a mentőkocsikra számíthatnak az autósok, egyes szakaszokon májustól motoros mentőegységek teljesítenek szolgálatot. Tavaly augusztusban a Balaton déli partján vetették be először ezt a mentési formát, amely sikeresnek bizonyult. A 145 lóerős Yamahákkal főleg dugóban, nagy forgalomban érkezik gyorsabban a segítség. A motoros mentőorvosok felszereléséhez a gyógyszerek és kötszerek mellett EKG és defibrillátor is tartozik.