vValószínűleg kevesen tudják, hogy a jól csengő Dension márkanév mögött egy magyar csapat áll. 2001-ben alakult meg a Dension Kft, azóta folyamatosan bővül, és egyre-másra gyűjti be a szakmai elismeréseket.

Főként olyan professzionális MP3 átalakítót gyárt a Dension, ami lehetővé teszi, hogy a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Apple iPod-ra töltött zenéinket a kocsiban is lejátszhassuk, ráadásul az autórádióról vezérelve.

Magyarországon még csak most terjed az iPod, de a Sinsheimben éppen zajló autóhifi kiállításon bemutatott új Gateway termékcsalád már ezt a kérdést is megoldja. Ezek már nem csak az iPod MP3 formátumú zenéit képesek megszólaltatni, de akár egy USB csatlakozós pendrive-ot is rádughatunk, és onnan az MP3 mellett az AAC, OGG vagy WMA formátumú fájlokat is lejátszhatjuk.

199 eurót (53 ezer Ft) kóstál a legolcsóbb Gateway 300-as adapter, ami külső analóg hangbemenettel is rendelkezik, ezt CD-váltó nélkül az autórádióhoz kapcsolhatjuk. Amennyiben van CD-váltó az autóban, akkor a 245 eurós (65 000 Ft) 400-as adapter a megfelelő választás, ahol manuálisan lehet kapcsolni a váltó és az adapter között. A csúcsmodell, a Gateway 500-as a legújabb optikai csatlakozással ellátott autókba való. Az adapterek kisméretűek így könnyedén beépíthetőek mondjuk a kesztyűtartóba.

A legújabb 5G iPod-hoz fejlesztette ki a Dension az ICE Link Lite AV néven futó adapterét, aminek segítségével az iPod-on tárolt filmek gond nélkül lejátszhatóak az autóban, ha van erre alkalmas képernyő. Ezzel egy árban (99 euró, 26 e Ft) kínálja a minden rádióhoz csatlakoztatható adaptert a cég, ami változtatható rádiófrekvencián keresztül viszi át a zenét az iPod-ról. Ugyanerre való a legnépszerűbb ICE Link Plus is, néhány plusz funkcióval kibővítve.

A Dension termékeit Európa 35 országában árulják, Magyarországon idén indul újra az értékesítés. Az itthon forgalmazott autómárkák közül az Alfa Romeo-nál már biztosan kérhető, hogy iPod adapterrel érkezzen az autó, a BMW és a MINI modelljeiben pedig autó saját adiorendszerén is meghallgathatók az iPod-on található zenék.

A gyári iPod csatlakozás az újonnan rendelt BMW 1-es, 3-as, X3-as, X5-ös, Z4-es, valamint a MINI modellekhez rendelhető, illetve mód van az utólagos beszerelésre is. A BMW és MINI márkaszervizeiben rövid idő alatt beszerelhető adapter lehetővé teszi a iPod készülékének kormányról történő vezérlését is.