Az Európai Unióban ma több mint száz különböző fajta jogosítvány van érvényben, különböző biztonsági előírások vonatkoznak rájuk, különböző ideig érvényesek és nincs közös adatbázis, ami sok esetben oda vezet, hogy azok a vezetők, akik egy államban elveszítették az engedélyüket, átmennek egy másikba újat szerezni. Ennek a helyzetnek a felszámolására közös jogosítványt vezet be az Unió.

Az új jogosítvány kis műanyag kártya lesz fényképpel és mikrochippel, és 10-15 évig lesz érvényes. Ezután meg kell újítani, bár ez nem jelenti azt, hogy új tesztet kell csinálni, csak az adatok érvényességének ellenőrzése végett. A “nemzeti relikviákat” 2012-vel kell elkezdeni kivonni a forgalomból, legkésőbb 2032-ig. A jogosítvány-irányelv vonatkozik a motorbiciklikre is.

A jogosítvány megszerzésére vonatkozó szabályok, vagyis hogy milyen tesztet kell csinálni, nemzeti hatáskörben maradnak és nem harmonizálják őket. Az irányelv most visszamegy az Európai Parlamentbe második olvasatra és várhatóan az év végén hagyják végleg jóvá, írja a FigyelőNet.