80-ról 1,2 méter esőben 1

80-ról 1,2 méter esőben

A Michelin kifejlesztette, mi meg kipróbáltuk a prémiumautókra szánt új Premacy HP gumiabroncsot. Az új abroncs a mérések szerint egyaránt fejlődött a tartósság és a tapadás területén. Nem kell hangsúlyoznunk, hogy ez a két legfontosabb terület, az első a pénztárcánkat, a második a biztonságunkat érinti szorosan.

A Premacy HP a gyártó állítása szerint legerősebb versenytársánál is 25 százalékkal hosszabb élettartammal rendelkezik, úgy, hogy ez nem megy a biztonság rovására. A statiszták alapján a súlyos balesetek többsége mindig rossz időjárási körülmények között következik be, így a Michelin erre gyúrt rá.

A TÜV által végzett mérésen a vizsgált, jó nevű versenytársaknál minden esetben rövidebb úton állt meg a Michelin abronccsal szerelt tesztautó. Átlagosan 1,2 méter volt az előny nedves úton, 80 km/órás sebességről fékezve, 10 ezer kilométert futott abroncsok esetében.

Nyolcvannal defekttel

A Primacy HP-ből van és lesz defektmentes változat is, ezeket ZP-vel jelölik az angol zero pressure (azaz nulla nyomás) kifejezésből rövidítve. Ezen abroncsok oldalfalait speciális gumikeverékkel erősítik meg, aminek következtében defekt esetén sem gyalázzuk le a felninket, és nyugodtan elmehetünk vele a gumisig anélkül, hogy egy ujjal is hozzányúlnánk. A Michelin 80 kilométert garantál leeresztett állapotban, maximum 80 km/órás sebességgel.

Kipróbáltuk a ZP abroncsot egy 0,45 barra leengedett jobb hátsó keréken, amivel ezután vígan abszolváltunk egy komoly szlalompályát. A fényképeken jól látszik, hogy az abroncs oldala jócskán odaért az aszfalthoz, de a felni még közel sem volt veszélyben. A ZP abroncs nagyjából májustól lesz elérhető minden méretben, ami a 205/55 R16-tól a 245/45 R18-as tartományt jelenti. A hagyományos Premacy HP abroncsok már a kereskedőnél várnak a szerelésre.