Ford Focus egyterű Párizsban! 1

Ford Focus egyterű Párizsban!

Ford Focus egyterű Párizsban! 2

A Ford a szalon egyik legnagyobb meglepetését okozva kiállította a Focus egyterű tanulmányt. A koncepcióautó neve Ford Focus C-MAX. A széria egyterű utastere ötszemélyes lesz. A Ford azért nem tesz hét ülést a többcélú Focus-ba, mert felmérései szerint a vásárlók a legritkább esetben használják ki a két pótülést a csomagtartóban.

A tanulmány külseje nagyon sportos. Fő vonalaiban ez már a széria egyterű, ami arra enged következtetni, hogy a Focus MPV (többcélú jármű) is örökli az alap Focus kitűnő vezethetőségét. A C-MAX 18 colos alufelniken áll, egyterű létére sugárzik belőle a sportosság. Ebben annak is szerepe van, hogy ránézésre alig magasabb az ötajtósnál. A gumiméret 235/40.

A belső térben négy motoros állítású Recaro sportülés van, az elsők háttámlájában a DVD-lejátszó képernyője látható. A belső kialakításban a magánrepülők eleganciáját célozta meg a Ford a krémszínű bőrülésekkel.

A műszerfal alsó és felső részét is bőr borítja, meghatározó elem a polírozott alumínium, amely a műszereket keretezi.

Műszaki újdonság az iRIS, amely az integrated Remote Imaging System rövidítése. Mindez egy a belső tér áttekintését és felügyeletét biztosító videokamerás rendszert takar. A berendezést a Hewlett-Packarddal fejlesztette ki a Ford. Egy webkamera az utastér plafonjának közepéről továbbítja a képeket egy apró személyi számítógéphez. Ez például akkor hasznos, ha a szülők a benzinkútnál fizetnek és sorbanállás közben is látják palmtopjuk képernyőjén, mi történik gyermekükkel.

A Ford C-MAX kéziféke elektronikus. A gyújtáskulcs kihúzásakor automatikusan rögzíti az autót. Járó motorral a váltót sebességbe téve önmagától kiold a több széria luxusautóban (Jaguar S-Type és új XJ, Renault Vel Satis, hetes BMW) megtalálható elektronikus kézifék.

A Ford erős késéssel lép be a kompakt egyterűk bővülő piacára. Még 2000-ben úgy döntöttek, hogy a jelenlegi Focuson alapuló egyterű előrehaladott fejlesztését leállítják, mert az nem nyújtott volna többet a konkurenseknél. Következő nekifutásra már egy vadonatúj padlólemezen kezdett építkezni a Ford, a 2004-ben bemutatkozó következő Focus alapjaira.

A Focus buszlimuzin tehát a következő generáció első tagja lesz. Párizsban módunk volt beszélgetni róla Thomas Owsianskival, a Ford Motor Hungária regionális ügyvezetőjével, aki azt mondta, hogy 2003 közepétől Magyarországon is megvásárolható lesz az egyterű Focus.

A Ford standon látható a Ford StreetKa is. Reggeli prezentációján Kylie Minogue is részt vett, aki később kézjegyével látta el az izgalmas roadstert. Ez a kétüléses modell várhatóan 2003 második negyedévében jelenhet meg a hazai márkakereskedésekben. Az ezerhatos, nyitott minisportautónak gyakorlatilag egyetlen konkurense sincs Európában.

A StreetKa és főleg a szenzációs C-MAX tanulmány mellett kevesebb figyelem jut a háromajtós Fiestának, amelynek szintén itt Párizsban van a világpremierje. Ez a modell már hazánkban is megvásárolható.