50 százalékkal drágulhatnak a vegyes használatú haszonjárművek 1

50 százalékkal drágulhatnak a vegyes használatú haszonjárművek

Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően 2002 júliusától az 5-6 fős áruszállítók a vámbesorolás szerint személyautónak minősülnek. Mivel az EU-ból származó személy- és teherautókra 0 százalékos vámkulcs érvényes, így ez nem hozott változást. Mivel az uniós rendeletek nem érintik közvetlenül az adózást, így jelenleg a haszonjárművek esetében nem kell a személyautókra vonatkozó 10 illetve húsz százalékos fogyasztási adót megfizetni, és visszaigényelhető a huszonöt százalékos áfa.

A jövő évi adójogszabályok előkészítésekor új tervezettel jelentkezett a kormány, amely 2003. január 1-től az adózás terén is a személyautók közé sorolná az 5-6 fős áruszállítókat. Mindez nem csak az új autókra vonatkozna, hanem a már forgalomban lévő használt járművekre is!

Pontos felmérés ugyan nincs, de becslések szerint az 5-6 fős áruszállítók az eladott kisteherautók 20-30 százalékát teszik ki, ami éves darabszámban elérheti az ötezret is.

A Volkswagen haszonjárművek importőre, a Porsche Hungaria Kft., összefogva konkurenseivel, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületén keresztül kívánja megakadályozni az érintett járművek vásárlóit, a márkakereskedőket és az importőröket sújtó változtatás életbelépését.

Kovács András, a VW haszonjármű márkaigazgató elmondta, elképzelésük szerint Magyarországon is az Ausztriában már működő rendszert lehetne életbe léptetni. Eszerint készülne egy terméklista, amely tartalmazza a személyautó kategóriába tartozó, de nem fogyasztási adó-köteles járműveket. Előfordulhat ugyanis, hogy az importőrnek meg kell szüntetnie e járművek értékesítését, mert a magyar vállalkozók ilyen feltételek mellett nem tudják megvásárolni az áruszállítókat.

Azoknak, akik még a jogszabályok változása előtt szeretnének 5-6 személyes teherautót vásárolni, az importőr kedvezőbb áron kínálja a Transporter Mixto, illetve a jobb felszereltségű TransVan típusait. Előbbi 3 991 000 forint + áfától, utóbbi 5 329 000 forint + áfától vásárolható meg. Utóbbihoz kedvező, nulla százalékos teljes hiteldíj mutatóval kínált részletfizetés is választható.

Magyarországon 1997 óta forgalmazzák a T4-es Transporter Mixto változatát, míg a TransVant 1998 óta lehet megvásárolni. Ez idő alatt 3000 darabot értékesítettek belőlük. A sajtótájékoztató egy jeles eseménynek is helyszínéül szolgált. Kovács András márkaigazgató ekkor adta át a háromezredik vegyes használatú Volkswagen teherautót.