Gyorsasági OB – Szezonzárás a Hungaroringen 1

Gyorsasági OB - Szezonzárás a Hungaroringen

Szeptember 27. és 29. között zárul a Gyorsasági Országos Bajnokság a hungaroringi futamokkal. A Heidelberg kupáért kiírt versenyt a Zengő Motorsport rendezi. Ennek megfelelően számos program várja majd a nézőket.

A József Attila színháztól, az Árpád híd pesti hídfőjétől ingyenes buszjárat viszi ki az érdeklődőket a Hungaroringre. Kint a pályán a gyermekeknek lesz légvár, a felnőtteknek smart bemutató. A Forma-1-ben hermetikusan elzárt boxok ezen a hétvégén nyitva állnak a nézők előtt, mindenki találkozhat kedvencével. A belépés a pályára és a boxba is ingyenes.

Nem csak az aszfalton lesz majd verseny, ugyanis a szeptember végi hétvégére a Hungaroringre költözik a PlayStation Motorsport Zóna is. A 45-46-47-es boxokban a számítógépeké lesz a főszerep. Az érdeklődők egymás ellen és az idővel is versenyezhetnek, Forma-1-es, karosszériás autók, vagy Ferrari F355-ösök volánjánál. A kisebbek is találnak szórakozási lehetőséget a Forma-1 Arcade játékoknál.

27-én csak a versenyzőknek lesz dolga Mogyoródon, 28-ától már a nézőknek is lesz mit látniuk. Szombat reggel nyolc órakor az 1600 köbcenti alatti kis túraautók időmérő edzésével kezdődik a nap. Háromnegyed kilenckor a Mobil1 Opel Astra Classic Kupában indulók veszik át a ringet.

Az ő időmérésüket követően jönnek a nagy túraautók, 1600 köbcenti feletti motorral. Látható lesz Kincses István Mazda RX-7-ese, Herter Gusztáv a 370 lovas BMW M3 kupéval, Brachna László Porsche 911 GT3-as gépe és természetesen Zengő Zoltán. A Forma-autók mezőnye ritkább, ők 10:15-től versenyeznek az óra ellen.

Szombat délután 11:50-kor rajtolnak a kis túraautók. Az első versenynapon 13:40-tól jön az Opel Astra Classic kupa első futama, ahol a legsűrűbb a mezőny. Itt a bajnokság elsősége még nem dőlt el, a harminc körüli induló csoportokra szakadva is állandó előzésekkel, keresztbe állásokkal és kifékezésekkel szórakoztathatja közönséget. A Média Kupában Wéber Gábor (Autó-Motor) végzett az élen. A második helyezett Pataky Tiborból lehet harmadik, a most harmadik Czollner Gyulából második, de az Autó Modell Sport újságírója, Bessenyey Zoltán is feljöhet a negyedikről egy dobogós helyre.

Még a szombati versenynapon, de 14:50-től indulnak az 1600 köbcentinél nagyobb motorú autók. Itt Rácz István bajnoki elsősége nagyon valószínű, de közel 400 lóerős, hátsókerék-hajtású versenyautókat akkor is izgalmas látni, ha a bajnok személye majdnem biztosra vehető. Ha Rácz nem ér célba, akkor a tabella második helyén álló Zengő Zoltán is megszerezheti a bajnoki címet. 16:40-től aztán a Forma-autók következnek.

Vasárnap délelőtt az időmérő edzések menetrendje megegyezik a szombatival, tehát reggel nyolctól kis túraautóké, 8:45-től Opel Astra Classic kupáé, 9:30-tól nagy túraautóké, 10:15 perctől pedig a Forma-autóké a Hungaroring. A szeptember 29-i versenyfutamok időpontja nem különbözik a szombati napra kiadottól.

A gyorsasági bajnokságban tehát egy kategóriában sem dőlt el az aranyérem sorsa. Bajnokavatás lesz az A-, az F-, az N- és a H-csoportban is. A díjkiosztók ugyancsak szeptember utolsó hétvégéjén lesznek, délután hat órai kezdettel, mindkét versenynapon.

A csapatfőnökök nem örülnek neki, de az utolsó hétvégén a versenyzők nemigen spórolnak az autóval. A gyorsasági szezon csak jövő tavasszal éled újra, addig van idő megjavítani a gépeket, így egészen biztosan nagyon látványos versenyt láthatunk a ringen, szeptember 28-án.