Több forrásból is befutott hozzánk egy Trabant 601 reklámanyag. A kiadvány az 1970-es évek legelejéről származhat, erre utal a 25 éves az NDK, 25 éve megbízható kereskedelmi partner megállapítás.

Az anyag szerint a Trabant 601 gépkocsiban szériakivitelben különleges berendezések találhatók, úgy mint belső világítás, hamutartó, huzatmentes szellőzés.

Nyelvi érdekesség a Trabant 601 universál modellnév, amely magyarul és németül se helyes. Ez a típus egy korai cross-over jármű lehet, a füzetben szereplő “többcélú változat magas igényeknek” kitétel alapján.

A szerzők kitérnek a benzinszint-jelző hiányára, amennyiben azt írják, “tudatos vezetéssel – tankolással – a Trabant 601-gyel minden célt el lehet érni.”

A “levegő nem forr fel, a levegő nem fagy” meg jegyében a Trabant egyik nagy erénye a léghűtéses motor: “A léghűtéses kétütemű motor nem ismer nehézséget. A különösen magas vagy alacsony hőmérséklethez alkalmazkodik, mindig a helyes hőfokkal rendelkezik.” Vezetni amúgy is könnyű a Trabit, hiszen a “A nagyfelületű külső visszapillantó tükör megrövidíti a holt szöget”. Szegény átvert holt szög!

A Trabant 601 Limousine egyféleképpen múlható felül: a kombi megvásárlásával, így “A szállítókocsi előnyeivel kapcsolódik össze a Trabant 601.” Az 1964-től közel 30 évig gyártott 601-es Trabant tulajdonosait talán azzal lepi meg a legjobban a reklámanyag, hogy a “Változtatások joga a továbbfejlesztések érdekében fenntartva.”

A Trabant ódából a linkre kattintva lehet csemegézni.