Március 12-én lehet kipróbálni Szolnok vonzáskörzetében az Iveco Crossway LE ELEC típusú elektromos autóbuszt. Az olasz márka újdonsága Újszász–Szolnok–Zagyvarékas, a Szolnok–Zagyvarékas és a Szolnok–Csataszög–Nagykörű viszonylaton vehető igénybe a tesztidőszakban a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint.

A kifejezetten elővárosi utasszállításra kifejlesztett autóbusz hajtásáról 422 lóerős (310 kW), 2200 Nm-es forgatónyomatékot kínáló villanymotor gondoskodik, amely NMC lítiumion-akkumulátorcsomagból nyeri a működéshez szükséges energiát. Ezekből az akkumulátorokból szám szerint hat darab van az autóbuszban, így összesen 416 kWh-os kapacitás áll rendelkezésre.

Az FPT Industrial által fejlesztett energiatároló csomagok a legújabb generációs akkumulátoroknak tekinthetők, amelyek nagy energiasűrűséggel rendelkeznek. Egy feltöltéssel 430 kilométert tud megtenni, akkumulátorainak feltöltéséhez pedig öt órára van szükség.

Díjnyertes autóbuszt tesztelnek itthon 1

A 12,9 méter hosszú autóbusz az első és a második ajtó között teljesen alacsony padlós. Összesen 37 kárpitozott ülőhely található a fedélzetén, amelyek túlnyomó része a második tengely után került beépítésre. Az első és második ajtó közötti részen mindkét oldalon szimpla ülések vannak, amelynek eredményeképpen az utastér kellően tágas és szellős.

A hazai utasok már többször találkozhattak alternatív hajtású Iveco buszokkal. 2022 márciusában Pápán, 2023 júliusában pedig Székesfehérváron próbálhattak ki az utasok egy E-Way elektromos városi buszt. A mostani tesztbuszt az Iveco buszok hivatalos márkaképviselete, az ECO-tech visiON Kft. ajánlotta fel.

A Crossway sorozat az LE Elec típussal már a negyedik alkalommal szerezte meg az Év Fenntartható Autóbusza díjat a helyközi (intercity) kategóriában, így a várakozások szerint ezúttal is pozitív tapasztalatokkal gazdagodhatnak a közlekedési vállalat utasai és szakemberei. Az újdonság a csehországi Vysoké Mýtóban, a néhai Karosa-gyárban készül.

A modell az Iveco egyik legsikeresebb autóbuszának számít, ugyanis már több mint 60 ezer készült belőle eddig. Tavaly pedig bemutatkozott belőle a legújabb, faceliftes változat, amely immáron az Iveco S-Way vontató fényszóróival gördül le a gyártósorról.