A Crossway jelentős mérföldkőhöz érkezett, a modellből ugyanis immáron több mint 60 ezer darab készült – jelentette be az Iveco. Ez a városi-elővárosi busz 2006 óta van gyártásban Európa egyik legnagyobb autóbuszgyárában, a csehországi Vysoke Mytóban.

Az új rekorddal a mi Crossway autóbuszunk átvette a vezető helyet a városközi felhasználásra tervezett autóbuszok szegmensében. Széles körű kínálatunknak és számos alternatív hajtásláncnak köszönhetően a Crossway-paletta számos üzemeltetői igényt képes kielégíteni. Mindez hozzájárul az újabb és újabb sikerek eléréséhez. Európa legkeresettebb intercitybusza ugyanakkor hamarosan más kontinenseken is felbukkanhat” – jegyezte meg a különleges mérföldkő kapcsán Stéphane Espinasse, az Iveco Bus értékesítésért felelős vezetője.

A modell jelenleg többféle hosszúságban (10,8, illetve 12, 13 és 14,5 méter) gördül le a gyártósorról nem csak dízel, de gáz, illetve hibrid hajtásrendszerrel. Az idei Busworldön pedig bemutatkozott a tisztán elektromos hajtású változat, a Crossway Low Entry Elec. Ennek hajtásáról 310 kW (422 LE) teljesítményű központi villanymotor gondoskodik, amely a lítiumion akkumulátor-csomagból (NMC) nyeri a működéshez szükséges energiát. Ezek az FPT Industrial által fejlesztett energiatároló egységek kimagasló energiasűrűséggel rendelkeznek.

Európa nagyon megszerette ezt a buszt 1

Fotó az Iveco csehországi gyárából, amely valaha a csehszlovák buszgyártó, a Karosa üzeme volt. Fotó: Iveco

A megrendelők kérhetik 5, 6 vagy 7 darab akkumulátorral a Crossway-t, ami 346, 416 vagy 485 kWh kapacitást tesz lehetővé a városi kialakítású változatnál. Az elővárosi pedig 416 vagy 485 kWh kapacitással kerülhet az üzemeltetőkhöz. Egy feltöltéssel az elektromos Crossway maximum 400 kilométert tud megtenni.

Brüsszelben nemcsak az elektromos változat debütálására került sor, de bemutatkozott új, ráncfelvarráson átesett Crossway is. Jól láthatóan a gyártó másik sikeres termékének, az S-Way nyerges vontató fényszóróit örökölte meg, felruházva ezáltal az autóbuszt hamisítatlan, ivecós stílusjegyekkel.

Az új elektromos Crossway elnyerte a 2024-es Év Fenntartható buszának járó elismerést. Ezt már nem először sikerült elérnie, korábban a földgázzal hajtott, valamint a hibrid variánst is kitüntették.