Elektromos buszok beszerzésére, illetve az ezekhez kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére pályázhatnak idehaza a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok, illetve a fővárosi agglomerációs települések közlekedési vállalatai. Az összesen 50,7 milliárd forintos támogatást a magyar állam az Európai Unió által nyújtott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RFF) bocsájtja rendelkezésre. Bár ez a hozzájárulás vissza nem térítendő jellegű, azért igényel némi önerőt a pályázók részéről: az e-buszok beszerzési árának 80%-át, a töltők árának pedig maximum 60%-át fizetik ki a közlekedési szolgáltatók helyett.

A támogatás célja, hogy előmozdítsák a különösen környezetszennyező, elavult károsanyag-kibocsátási normákat teljesítő dízelbuszok lecserélését zéró helyi emissziójú villanybuszokra. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében elindított program további célja a városban élők életminőségének javítása. A pályázatokat május 5. és szeptember 30. között várják. (Több info ezen a linken érhető el a pályázat benyújtásával kapcsolatban). A Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) által koordinált Zöld Busz Program pályázatán a legalább 300 millió, maximum pedig 10 milliárd forintos támogatás igényelhetnek a pályázók.

Uniós pénzből vehetnek e-buszokat a hazai városok 1

E-Ikarusok Magyarországnak

A Zöld Busz Program keretében 12 darab Ikarus 120e villanybusz érkezhet Székesfehérvárra júniustól. A Volánbusz színeiben forgalomba álló 12 méter hosszú, alacsonypadlós, kéttengelyes, háromajtós autóbuszok egy feltöltéssel közel 300 kilométert képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok kényelmét és biztonságos közlekedését.

Az Ikarus 120e-ből (korábbi nevén CityPioneer 12) nemrég Kaposváron állt forgalomba két darab. A gyártó közlése szerint ezeknél a hazai hozzáadott érték már meghaladja az 55 százalékot. A modellt tavaly már részletesen bemutattuk, ide kattints, ha érdekel, milyen a villany-Ikarus!

Uniós pénzből vehetnek e-buszokat a hazai városok 2

A e-buszok beszerzése tavaly kapott lendületet, amikor a Volánbusz átvett 40 darab Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbuszt. Nemrég pedig újabb 60 darab villanybusz beszerzése kapott zöld jelzést. Ezek Győrben, Székesfehérvárott, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden és Egerben közlekednek majd. Egy korábbi eresztésnek köszönhetően pedig Miskolcon, Pécsett, Veszprémben, Szegeden további 23 darab e-busz, illetve 4 darab önjáró trolibusz állhat forgalomba.

És azt tudtad, hogy a Volánbusz sofőrjei 50 percenként megkerülik a Földet? Erről itt olvashatsz bővebben.