Átadták a Kravtex-Kühne cégcsoport 4 ezer négyzetméteres új gyártócsarnokát Mosonmagyaróváron pénteken, ezzel az autóbuszgyár alapterülete több mint 20 ezer négyzetméteresre bővült. A közel kétmilliárd forintos beruházás részben a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretein belül valósult meg – derült ki az MTI beszámolójából.

Krankovics István, a cégcsoport igazgatósági elnöke arról tájékoztatott, hogy a Kravtex-Kühne csoportba tartozó Credobus üzeme 2008 óta folyamatosan bővül, már a harmadik ütemében tart az autóbuszgyár beruházása.

Itthon gyártják majd a világ legkönnyebb csuklós buszát 1

A beruházással olyan hazai tulajdonú autóbuszgyártó-kapacitás jött létre, amely akár a teljes magyar piac ellátását is lehetővé tenné.

A csarnok berendezését és a gyártóeszközök telepítését követően, 2023-tól többműszakos munkarendben 1000 autóbusz vázszerkezete is készülhet majd a Kühnében, és kerülhet Győrbe, ahol az összeszerelés zajlik.

Energiaellátásának tervezése során szempont volt, hogy a következő években gyártásba kerülő elektromos hajtású autóbuszok nagyteljesítményű töltése biztosított legyen. A beruházáshoz kapcsolódik a festőüzem jelentős bővítése is, amellyel közel megduplázódott a gyáron belüli festőkapacitás. Az új előkészítő- és fényezőkamrák lehetővé teszik az Econell Next típuscsalád kéttónusú fényezését nagy sorozatban.

Az új csarnokban a tavaly ősszel bemutatott, csuklós Econell 18 Next vázgyártása zajlik majd, amely a világ legkönnyebb, 18 méteres kategóriájú csuklós autóbusza. A későbbiekben itt készülhetnek a cégcsoport zéró emissziós, akkumulátoros és hidrogén energiaforrásra épülő elektromos autóbuszai.

A kibővült gyártócsarnokban végzett alkatrészgyártás biztosítja a termékek magas hozzáadott értékét. A vázszerkezetek mellett több száz saját fejlesztésű, autóbuszokba beépülő fém alkatrészt is gyártanak.

A 2 milliárd forint összértékű projekt nagyobb részét eszközbeszerzések teszik ki. Egyebek között új lemezvágó lézert, megmunkáló központokat és kétoszlopos szalagfűrészgépet telepítettek. Az üzemben robottechnológia is megjelent, a robotizált hegesztés bizonyos gyártmányoknál háromszoros termelékenységet biztosít.

Itthon gyártják majd a világ legkönnyebb csuklós buszát 3

A cégcsoport eddig több mint 2600 autóbuszt gyártott, járművei a Volánbusz mintegy 6200 buszból álló flottájának 40 százalékát adják.

A több mint 550 főt foglalkoztató cégcsoport Mosonmagyaróvár mellett Győrben is foglalkozik buszgyártással, emellett mezőgazdasági gépgyártási és a személyszállítási piacon is aktív.

A nyilvános cégadatok szerint a Kravtex-Kühne cégcsoport 2019-ben 18,6 milliárd, 2020-ban 7,7 milliárd forint nettó árbevételt ért el. A társaság adózás előtti eredménye 2019-ben 5,8 millió, 2020-ban 2,2 millió forint volt. A nem konszolidált, cégcsoport szintű árbevétel 2021-ben várhatóan meghaladja a 30 milliárd forintot.