Az idén a Volánbusz Zrt. flottája 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, MAN Lion’s City 12 G típusú autóbusszal bővül. Ezekből 75 darab a fővárosi agglomerációban közlekedik majd várhatóan nyár végétől, Szegeden 10, Szolnokon 40, Zalaegerszegen 39 áll majd forgalomba az elővárosokban – jelentették be a vállalat pénteki sajtótájékoztatóján.

A kormányzati forrásból beszerzett 75 új CNG-busz hetente 300 ezer utast szállít majd Budapesten és az agglomerációban. Ezek a buszok a kékbuszos budapesti flotta részei lesznek, a BKK hálózatában közlekednek idén nyártól.

„Ezzel, valamint a korábban beszerzett 40 darab elektromos Mercedes busszal kizárólag környezetbarát, alternatív hajtásrendszerű szóló buszok fognak közlekedni a fővárosi agglomerációban” – jelentette ki Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Kormányzati támogatással és Budapestre irányított uniós fejlesztési forrásokból 1100 járművel – köztük  73 villamossal, 74 metrószerelvénnyel, 57 trolibusszal, 900-nál is több autóbusszal – frissült a fővárosi járműpark. Ehhez jön még hozzá további 103 darab korszerű motorvonat a MÁV elővárosi vonalaira.

Az elektromos buszokhoz hasonlóan, a CNG üzemű buszok üzemanyagellátásához is folyamatosan építik ki a töltési infrastruktúrát – jelentette ki Orgovány Ferenc, a Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője.

A 164 CNG busz beszerzése 15 milliárd forintba került, ebből a fővárosi agglomerációba kerülő 75 darab beruházási értéke 6,9 milliárd forint.

A Volánbusz tájékoztatása szerint a 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a 2021 végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A nagyarányú járműfiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40%-a megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. Idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi a társaság.