Érdekes képet tett közzé nemrég a holland iepieleaks.nl kamionos oldal egy DAF XG 480-asról. A vadonatúj járműnek ugyanis mindkét oldalon dupla visszapillantói vannak. Első ránézésre photoshopnak tűnhet, de nem: a hagyományos visszapillantó tükör felett tényleg van még egy-egy külső kamerának helyet biztosító műanyag ház is. A portál információi szerint ez nem azért van, hogy a gépjárművezetőnek kétféle visszapillantó is rendelkezésre álljon vezetés közben. A magyarázat sokkal egyszerűbb.

A jármű egyszerűen azért gördült ki így a gyárból, mert a holland gyártó egyik beszállítójánál hiány merült fel a kamerarendszerek egyes komponenseinél. Éppen ezért a DAF úgy döntött, hogy azokat a nyerges vontatókat, amelyeket digitális visszapillantó tükörrel rendeltek meg, egyelőre hagyományos tükörrel, illetve a megfelelő előkészítéssel adják át. Azért, hogy az ügyfeleknek ne kelljen várniuk a megrendelt haszonjárművekre.

Ezért van dupla visszapillantója ennek a DAF-nak 1

Megkérdeztük a DAF hazai képviseletét is ezzel kapcsolatban és azt a választ kaptuk, hogy ez egy ideiglenes alkatrészhiány volt, amely még az év elején jelentkezett. A probléma márciustól kezdve megoldódott és az új generációs DAF XF, XG és XG+ nyerges vontatókat továbbra is lehet rendelni digitális visszapillantó tükörrel. Azokba a teherautókba, amelyekbe a hiány miatt nem tudták beszerelni a szükséges alkatrészeket, azokba utólag fogják beépíteni a szükséges komponenseket.

A DAF tavaly mutatta be megújult teherautó-családját, amelyek minden eddiginél nagyobb fülkékkel készülnek. Az XF, XG és XG+ kabinnal szerelt távolsági és regionális árufuvarozásra fejlesztett nyerges vontatók annyira sikeresek lettek, hogy már tavaly, a sorozatgyártás megkezdése előtt húszezer darabos foglalás érkezett rájuk. A DAF történetében soha ennyi megrendelés nem érkezett egy új teherautó-családra a szériagyártás előtt, tehát az új generációs nyergesekkel abszolút házi rekordot állított be a holland gyártó. A DAF idén sem lesz szűkmarkú az újdonságokkal, az év második felében ugyanis bemutatkozhat a regionális áruterítésre szánt modell, a CF utódja, az XD, amely szintén nagyobb fülkét kap.