Várhatóan 2022 őszén érkezhet meg az első példány abból a 48 darabos Solaris Trollino flottából, amelynek beszerzéséről még október végén döntött a főváros – tájékoztatta a Vezesst a Solaris Bus&Coach. Korábban arról szóltak a hírek, hogy az első példány jövő év utolsó negyedévében fog tréleren befutni Budapestre, ez azonban éppúgy jelenthetett őszi, mint téli hónapot is. Legjobb esetben azonban már 2022 szeptember végén megérkezhet a fővárosba a legújabb Trollino. 

Mint ismeretes, egy 2014-ben kötött szerződés keretében a BKK-nak egészen 2020. november 30-ig lehetősége volt kedvezményes áron Solaris trolibuszok vásárlására. Ezt az opcionális, félszáz darabra szóló lehetőséget a főváros kérésére egy évvel meghosszabbította a gyártó, viszont az eredeti mennyiség helyett kettővel kevesebbet, összesen 48 darabot hívhatott le opcionálisan idén a BKK. Ez azt jelenti, hogy jövőre 12 darab szóló Trollino 12, illetve 36 darab csuklós Trollino 18 szállítása kezdődhet meg Budapestre. A flotta utolsó darabjai pedig várhatóan 2023 elején érkezhetnek meg a fővárosba. 

Megvan, mikor jöhetnek az új budapesti trolik 1

Az új trolibuszok hajtásláncát a Škoda Electric fogja beszerelni: a szóló változat hajtásáról 218 lóerős (160 kW), a csuklóséról pedig 340 lóerős (250 kW) villanymotor gondoskodik. A járművek önjáró üzemmódban, azaz a felsővezeték használata nélkül is képesek lesznek közlekedni. Ily módon legfeljebb – a korábban leszállított Solaris Trollinókhoz hasonlóan – 4 kilométert tudnak megtenni. A vadonatúj autóbuszokat LED-technológiás nappali menetfénnyel, illetve utastéri világítással fogják szerelni. Utasterük légkondicionált lesz, az utasok biztonságáról pedig a fedélzeti kamerarendszer, illetve automata tűzoltó rendszer fog gondoskodni. A járműveket mindemellett tolatókamerával is ellátják majd. 

Budapest egy kiváló példa arra vonatkozóan, hogyan lehet hosszútávra és tartósan elköteleződni a környezetvédelem és a városlakók védelme mellett. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a zéró emissziós trolibuszainkkal támogathatjuk a közösségi közlekedést ebben a csodálatos, történelmi városban. A BKK-val 2014-ben léptünk partnerségre és a közlekedésszervező azóta már kétszer élt az opcionális lehívás lehetőségével. Ez összesen 108 trolibuszt jelent, ami nagy megtiszteltetés számunkra” – hangsúlyozta a beszerzéssel kapcsolatban Petros Spinaris, a Solaris értékesítésért felelős vezetője. 

A Solaris trolibuszok 2002 óta közlekednek Budapesten, az első példányok azonban még Ganz-hajtáslánccal álltak forgalomba bő 20 évvel ezelőtt. A fővároson kívül Debrecenben, Nyíregyházán és Pakson közlekednek Solaris gyártmányú autóbuszok. A bolechowói székhelyű cég tavaly gyártotta le a 20 000. autóbuszát, ezzel kapcsolatban itt olvashatsz részletesen.