Még 2019-ben történt az eset, amikor két vonat el a Hort-Csány vasútállomáson veszélyesen közel került egymáshoz – az Egri Járási Ügyészség most vádat emelet az érintett vasutasokkal szemben. Egyikük el is tiltanák.

Az I. rendű vádlott 2019. augusztus 9-én forgalmi szolgálattevőként felelt a vonatközlekedés irányításáért az említett állomáson. Ugyan észlelte, hogy az egyik váltó meghibásodott, de nem a megfelelően járt el, sőt a szakmai előírásokkal ellentétes módszereket alkalmazott. Például a kezelőgombok és a körülötte lévő gyűrűk közé gombostűt szúrt, így irányította az állomáson átmenő forgalmat.

Mint az ügyészség rámutatott az egyik ilyen szabálytalanul végrehajtott művelet során a váltók kitérő állásba vezérlődtek, átálltak, így az állomásról ekkor kihaladó Intercity járat és az oda érkező vonat azonos vágányon szembe közlekedhetett.

Nem csak ő hibázott azonban ezen a napon, de egy mozdonyvezető is, aki csak tovább fokozta a kialakult veszélyhelyzetet, mivel az őt terhelő figyelési kötelezettségének nem tett eleget, és így nem vette észre a váltó kitérő irányba állását. Ennek következtében már csak akkor kezdhette meg a vonat gyorsfékezését, amikor áthaladt a váltón, így a mozdony bekerült az állomásra érkező Intercity vonat tervezett vágányútjába, mely szerelvény ekkor a bejárati jelző előtt 52 méterrel állt.

A két szerelvény egymástól való távolsága a megálláskor 205 méter volt. A vonatkocsikban az esemény időpontjában mintegy 300 fő tartózkodott.

Az ügyézség a vádiratában a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt, az I. rendű vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést, míg a mozdonyvezetővel szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.  A vádhatóság I. rendű vádlott esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őt a forgalmi szolgálattevői feladatok ellátásával kapcsolatos foglalkozás gyakorlásától.

Mint a Telex kiderítette az érintett mozdonyvezető tavaly januárban közös megegyezéssel távozott a vasúttársaságtól. A másik érintetett alacsonyabb beosztásba helyezték át, biztosítóberendezést jelenleg sem kezel, vonatforgalmat nem szabályoz.