Az már korábban kiderült, hogy hamarosan valóra válhat a Volkswagen elektromos kisbusza, az ős-Transportert mintázó ID. Buzz. A legújabb hírek szerint viszont nem csak megvalósul, de önjáró iránytaxi is készülhet belőle.

A Volkswagen ugyanis összeállt az autonóm mobilitásra szakosodott Argo AI társasággal, akik komplett önvezető rendszert (térképeket, hardvert és szoftvert, valamint felhő alapú támogatást) fejlesztenek az autóhoz.

Ma még ez nem megy diszkréten: az ID. Buzz AD prototípust kamerák, radarok és lézeres radarok (lidar) borítják, cserébe 360 fokban észleli környezetét, sőt, képes előre megjósolni a forgalom résztvevőinek (kerékpárosok, gyalogosok, gépjárművek) a mozgását, és úgy vezérelni a hajtásláncot, a féket és a kormányzást, hogy az autó finoman, lendületesen haladjon, mintha egy profi sofőr irányítaná.

Sofőr sem kell a VW villanyfurgonjához 1
Sofőr sem kell a VW villanyfurgonjához 2

Sofőr sem kell a VW villanyfurgonjához

Sofőr sem kell a VW villanyfurgonjához 5
Sofőr sem kell a VW villanyfurgonjához 6
Fotó megosztása:

Az ID. Buzz AD prototípus több mint 400 méterről észleli az akadályokat, speciális szenzorának köszönhetően a leggyengébb fényt is érzékeli, így a fekete autókat is pontosan felismeri.

A Volkswagen önvezető járművének négy éve van a technológia finomítására, mert a tervek szerint már 2025-től élesben fog teljesíteni az elektromos flottával dolgozó német iránytaxi-szolgálat, a Moia kötelékében.

Nyitóképünkön: így látja környezetét a Volkswagen ID. Buzz AD lézeres érzékelőrendszere