A X. Hajdúszoboszlói Kamionos Találkozón leplezték le az idei év egyik nagy dobását, amely a hazai szállítmányozás egyik legismertebb cége és a Waberer’s jogelődje, a Volán Tefu Rt.-nek állít emléket. „1948-ban alapították Magyarország első autóközlekedési cégét, amely 1961-ben lett tiszta profilú teherfuvarozó vállalat és vette föl a Tefu nevet– jegyezte meg Barna Zsolt, a WSZL ügyvezető igazgatója és a Waberer’s International operációs vezérigazgató-helyettese. Az emlékszerelvény apropóját az adta, hogy a cég idén lenne 60 éves. A Volán Tefu teherautói korábban a csigavonalas dizájn és a kamionokon a 80-as évek közepétől feltűnő Batyu Pityu kabalafigurának köszönhetően könnyedén azonosíthatók voltak. 

“A Volán Tefu Magyarország valaha volt legnagyobb fuvarozó vállalata, amely a csúcsidőszakban nagyságrendileg 10 000 főt is foglalkoztatott és az egész ország logisztikájáért felelt” – folytatta Barna Zsolt. Wáberer György és társai 1994-ben privatizálták a Volán Tefu Rt.-t, majd 2002-ben felvásárolták a Hungarocamiont, ezzel létrejött hazánk piacvezető szállítmányozási és logisztikai szolgáltatója, amit ma Waberer’s cégcsoport néven ismerünk.

Különleges kamionnal emlékeznek a Volán Tefura 1

Az emlékszerelvénynek csak a megjelenése retrós, amúgy meglehetősen korszerű technikát képvisel a sárga Volvo FH nyerges vontató, hajtásáról ugyanis cseppfolyósított földgázzal (LNG) működő, 460 lóerős motor gondoskodik. Ennek előnye, hogy akár 30%-kal alacsonyabb lehet a szén-dioxid-kibocsátása úgy, hogy közben ugyanazt a megbízható teljesítményt nyújtják, mint a dízelüzemű változatok. 

„Látszik a nyitottság a piacon az alternatív hajtásláncok vonatkozásában, ezért – a Volán Tefu dizájnnal ellátott jármű mellett – a Volvo Hungária Kft. egy másik LNG meghajtású autót is üzembe állít, amit kipróbálhatnak tesztjelleggel a hazai fuvarozók” – mondta Fáczán Gergely, a Volvo Hungária Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója. A szakember szerint a tesztjárművel a Volvo Trucks Hungary megkezdte a gázüzemű Volvo teherautók értékesítését hazánkban, ahol jelenleg egyetlenegy LNG-töltőállomás található Szigetszentmiklóson.