Sikeresen lezárultak a Volán Buszpark Kft. év elején kiírt közbeszerzési pályázatai, amelynek köszönhetően az utóbbi idők egyik legnagyobb hazai buszbeszerzése valósulhat meg. A Volánbusz flottakezeléséért felelős cég tenderén ugyanis három céget, a Kravtexet, az ITE Bus&Truckot, valamint a Volvo Hungariát választották ki győztesként. 

A most aláírt szerződések az elmúlt évtized legnagyobb volumenű egyidejű, a vidéki Magyarország közösségi közlekedését fejlesztő autóbuszbeszerzését teszik lehetővé. A társaság járműparkját gazdagító 503 darab autóbusznak köszönhetően a mintegy 6200 darabos autóbusz-állományunk átlagéletkora csaknem két évvel, 11 évre csökken. A Volánbusz flottájának szén-dioxid kibocsátása pedig mintegy 720 tonnával lesz alacsonyabb” – hívta fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hangsúlyozta: év végéig összesen 700 darab új autóbusz érkezik a társasághoz és 2022-ig a teljes állomány mintegy 40 százaléka megújulhat. 

A győri és mosonmagyaróvári üzemmel rendelkező Kravtex 365 darab Credobus Econell 12, részben alacsony padlós autóbuszt szállít le a Volánbusznak. A megrendelt mennyiségből 150 darab már egy hónapon belül forgalomba állhat. Az utolsó példány átadásával pedig már 1000 darabra nő a Volánbusznál forgalomban lévő Econellek száma. A sajtótájékoztatón bemutatott elővárosi kivitelű Credobus Econell 12 fedélzetén 43+1 ülő és 39-47 állóhely áll rendelkezésre. A 16,5 tonnás össztömegű autóbusz hajtásáról 210 lóerős, FTP Tector típusú Euro VId károsanyag-kibocsátási normákat teljesítő dízelmotor gondoskodik, amelyhez ZF AS Tronic Lite 6AS 1010B típusú automata váltó csatlakozik. 

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 39

Sárga és sötétzöld színek dominálnak a Credobus Econell 12-es utasterében.

A debreceni központú és gyárral rendelkező ITE Bus&Truck Kft. 88 darab Mercedes-Benz Reform 501 LE típusú buszt szállíthat a Volánbusznak. Mint ismeretes, napjaink legszebb nagy kerekű magyar gyártmányú autóbuszának formatervét az a Kozák Péter jegyzi, aki többek között a legszebb magyar csuklóson, az Ikarus E94G-n is dolgozott korábban. A Reform 501LE típusú autóbuszt 2018-ban mutatták be, sorozatgyártása tavaly év végén indult el a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

A modellben Euro VId, OM 936 típusú, 7.7 literes, 350 lóerős (260 kW) dízelmotor dolgozik, mely 1400 newtonméteres teljesítményre képes. Az erőforráshoz a ZF hatsebességes EcoLife automata sebességváltója csatlakozik. A félig alacsony padlós autóbusz utasterében 45 Kiel-gyártmányú utasülés, valamint 37-40 állóhely áll rendelkezésre. A Volánbusz tájékoztatása szerint a Reform 501LE típusú buszok Hajdú-Bihar, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben szállítják majd az utasokat. 

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 40

A Reform 501LE formaterve letisztult és jól azonosítható.

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 41

A Reform 501LE utastere az első ajtótól nézve.

A Volvo Hungaria Kft. 50 darab Lengyelországban készülő Volvo 8900 B6SC típusú háromtengelyes szóló autóbuszt szállíthat a Volánbusz részére. A részben alacsony padlós, mintegy 95 utas szállítására alkalmas buszokból az ország nyugati és keleti régiójában 20-20 példány, míg középső részén 10 darab állhat forgalomba ez év novemberétől. Ez a típus ugyancsak nem ismeretlen a Volánbusz számára, hiszen 2020-ban 15 darab Volvo 8900-assal gazdagodott a társaság járműparkja. A modell hajtásáról 8 literes, Euro VId károsanyag-kibocsátási normákkal rendelkező dízelmotor gondoskodik. 

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 42

A Volánbusz félszáz Volvo 8900-ast is vásárol.

Valamennyi autóbusz légkondicionált, emellett rendelkezik elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekes szék és babakocsi elhelyezésére alkalmas területtel, kihajtható rámpával, valamint üléspáronként 1 darab USB-csatlakozóval. A magyar gyártmányú autóbuszokat pedig prémiumminőségű, Continental Conti Hybrid és ContiCoach típusú gumiabroncsokkal szerelik fel. 

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 43

USB-töltőpontok a Credobus Econell 12 utasterében.

Magyarországon a személyforgalom több mint ötöde esik autóbuszokra, trolibuszokra. Ez az arány a legmagasabbnak számít az Európai Unió tagállamai közül. A közúti közösségi közlekedés fejlesztésében egyértelműen a járműállomány megújításával tehetünk a legtöbbet az utasok bizalmának elnyeréséért. A Volánbusz 2021-ben összesen 1600 busz beszerzésére indít közbeszerzéseket. A kormány a MÁV-Volán csoporttal közösen azon dolgozik, hogy a közösségi közlekedés európai szinten élenjáró részarányát tartósan megőrizze” – jegyezte meg Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjában 2018 óta összesen 1070 autóbusz állt forgalomba. Hogy pontosan melyek ezek, az az alábbi videón megtekinthető.