Sikeresen lezárultak a Volán Buszpark Kft. év elején kiírt közbeszerzési pályázatai, amelynek köszönhetően az utóbbi idők egyik legnagyobb hazai buszbeszerzése valósulhat meg. A Volánbusz flottakezeléséért felelős cég tenderén ugyanis három céget, a Kravtexet, az ITE Bus&Truckot, valamint a Volvo Hungariát választották ki győztesként. 

A most aláírt szerződések az elmúlt évtized legnagyobb volumenű egyidejű, a vidéki Magyarország közösségi közlekedését fejlesztő autóbuszbeszerzését teszik lehetővé. A társaság járműparkját gazdagító 503 darab autóbusznak köszönhetően a mintegy 6200 darabos autóbusz-állományunk átlagéletkora csaknem két évvel, 11 évre csökken. A Volánbusz flottájának szén-dioxid kibocsátása pedig mintegy 720 tonnával lesz alacsonyabb” – hívta fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hangsúlyozta: év végéig összesen 700 darab új autóbusz érkezik a társasághoz és 2022-ig a teljes állomány mintegy 40 százaléka megújulhat. 

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 1
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 2

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 21
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 22
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 23
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 24
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 25
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 26
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 27
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 28
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 29
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 30
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 31
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 32
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 33
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 34
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 35
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 36
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 37
Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 38
Fotó megosztása:

A győri és mosonmagyaróvári üzemmel rendelkező Kravtex 365 darab Credobus Econell 12, részben alacsony padlós autóbuszt szállít le a Volánbusznak. A megrendelt mennyiségből 150 darab már egy hónapon belül forgalomba állhat. Az utolsó példány átadásával pedig már 1000 darabra nő a Volánbusznál forgalomban lévő Econellek száma. A sajtótájékoztatón bemutatott elővárosi kivitelű Credobus Econell 12 fedélzetén 43+1 ülő és 39-47 állóhely áll rendelkezésre. A 16,5 tonnás össztömegű autóbusz hajtásáról 210 lóerős, FTP Tector típusú Euro VId károsanyag-kibocsátási normákat teljesítő dízelmotor gondoskodik, amelyhez ZF AS Tronic Lite 6AS 1010B típusú automata váltó csatlakozik. 

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 39

Sárga és sötétzöld színek dominálnak a Credobus Econell 12-es utasterében.

A debreceni központú és gyárral rendelkező ITE Bus&Truck Kft. 88 darab Mercedes-Benz Reform 501 LE típusú buszt szállíthat a Volánbusznak. Mint ismeretes, napjaink legszebb nagy kerekű magyar gyártmányú autóbuszának formatervét az a Kozák Péter jegyzi, aki többek között a legszebb magyar csuklóson, az Ikarus E94G-n is dolgozott korábban. A Reform 501LE típusú autóbuszt 2018-ban mutatták be, sorozatgyártása tavaly év végén indult el a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

A modellben Euro VId, OM 936 típusú, 7.7 literes, 350 lóerős (260 kW) dízelmotor dolgozik, mely 1400 newtonméteres teljesítményre képes. Az erőforráshoz a ZF hatsebességes EcoLife automata sebességváltója csatlakozik. A félig alacsony padlós autóbusz utasterében 45 Kiel-gyártmányú utasülés, valamint 37-40 állóhely áll rendelkezésre. A Volánbusz tájékoztatása szerint a Reform 501LE típusú buszok Hajdú-Bihar, Fejér és Komárom-Esztergom megyékben szállítják majd az utasokat. 

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 40

A Reform 501LE formaterve letisztult és jól azonosítható.

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 41

A Reform 501LE utastere az első ajtótól nézve.

A Volvo Hungaria Kft. 50 darab Lengyelországban készülő Volvo 8900 B6SC típusú háromtengelyes szóló autóbuszt szállíthat a Volánbusz részére. A részben alacsony padlós, mintegy 95 utas szállítására alkalmas buszokból az ország nyugati és keleti régiójában 20-20 példány, míg középső részén 10 darab állhat forgalomba ez év novemberétől. Ez a típus ugyancsak nem ismeretlen a Volánbusz számára, hiszen 2020-ban 15 darab Volvo 8900-assal gazdagodott a társaság járműparkja. A modell hajtásáról 8 literes, Euro VId károsanyag-kibocsátási normákkal rendelkező dízelmotor gondoskodik. 

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 42

A Volánbusz félszáz Volvo 8900-ast is vásárol.

Valamennyi autóbusz légkondicionált, emellett rendelkezik elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekes szék és babakocsi elhelyezésére alkalmas területtel, kihajtható rámpával, valamint üléspáronként 1 darab USB-csatlakozóval. A magyar gyártmányú autóbuszokat pedig prémiumminőségű, Continental Conti Hybrid és ContiCoach típusú gumiabroncsokkal szerelik fel. 

Hamarosan te is utazhatsz ezekkel az új buszokkal 43

USB-töltőpontok a Credobus Econell 12 utasterében.

Magyarországon a személyforgalom több mint ötöde esik autóbuszokra, trolibuszokra. Ez az arány a legmagasabbnak számít az Európai Unió tagállamai közül. A közúti közösségi közlekedés fejlesztésében egyértelműen a járműállomány megújításával tehetünk a legtöbbet az utasok bizalmának elnyeréséért. A Volánbusz 2021-ben összesen 1600 busz beszerzésére indít közbeszerzéseket. A kormány a MÁV-Volán csoporttal közösen azon dolgozik, hogy a közösségi közlekedés európai szinten élenjáró részarányát tartósan megőrizze” – jegyezte meg Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjában 2018 óta összesen 1070 autóbusz állt forgalomba. Hogy pontosan melyek ezek, az az alábbi videón megtekinthető.