Ma hajnalban, rendőri kísérettel érkezett meg Magyarországra az első adag abból az oltóanyagból, amit Európában elsőként engedélyeztek. A Pfizer-BioNTech által fejlesztett vakcinát egy speciális, Iglocar hűtődobozos, új generációs Mercedes-Benz Sprinter vitte a Dél-pesti Centrumkórházba. A pingvinnel díszített jármű egészen pontosan 9750 darab ampullát hozott hazánkba, ami első körben 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, mivel az oltást ismételni kell ahhoz, hogy állandó védettséget alakítson ki a beoltott személyeknél. 

Egy nappal korábban ugyanilyen 3,5 tonnás kisteherautó tűnt fel Olaszországban is, ahová szintén az első adag oltóanyagot szállították ki. Nemcsak az olaszokhoz, hanem a hozzánk érkező jármű is lengyel rendszámú volt, mivel a vakcinák szállítását a lengyel SL Express végezte. Az oltóanyagok gyártása ugyanakkor a belgiumi Puursban történik, ez azt jelenti, hogy a szállítmány közel 1400 kilométert tett meg, mire Budapestre ért. 

Így érkezett meg a koronavírus elleni vakcina hazánkba 1
Így érkezett meg a koronavírus elleni vakcina hazánkba 2

Így érkezett meg a koronavírus elleni vakcina hazánkba

Így érkezett meg a koronavírus elleni vakcina hazánkba

Így érkezett meg a koronavírus elleni vakcina hazánkba 6
Így érkezett meg a koronavírus elleni vakcina hazánkba 7
Így érkezett meg a koronavírus elleni vakcina hazánkba 8
Fotó megosztása:

Az SL Express kifejezetten veszélyes és hűtött áruk szállításra szakosodott, ezért flottájában közel 100 darab Thermo King V300 MAX 50 hűtőberendezéssel szerelt Mercedes-Benz Sprinter található. Az oltóanyagok minőségének megőrzése érdekében az ilyen járművek rakterében állandó, -20 Celsius fokos hőmérsékletet kell fenntartani (az oltásokat még ennél is hidegebb, -70 Celsius fokos ládákban tárolják). A hazánkba és Olaszországba oltóanyagot szállító Sprinterek tetején látható “léterelő” pedig valójában egy lengyel gyártmányú, Spojtrak XS hálókabint rejt. Érdekesség, hogy az SL Express flottájában van olyan Sprinter is, amelyben közvetlenül a vezetőülés mögött is van egy ágy, hasonlóan a nyerges vontatók kabinjához. 

Az első oltást hivatalosan Szlávik János, infektológus adta be a Dél-pesti Centrumkórházban Kertész Adrienne osztályvezető főorvosnak. A szállítmány egy részét Debrecenbe vitték tovább, de azt már nem az SL Express Sprinterével, hanem a korábban a Vezessen bemutatott speciális MAN TGE típusú furgonnal. 

Kövess minket a Facebook-on!