Mobil diagnosztikai labort mutatott be az MAN a koronavírus tesztek minél hatékonyabb és gyorsabb elvégzésére. A TGE-ből kialakított járművel már a helyszínen kiderülhetnek a PCR-tesztek eredményei. Mindez a fedélzeti, Bosch molekuláris diagnosztikai eszköznek, a Vivalytic-nek köszönhető, amely 39 perc elteltével kimutathatja egy mintában a koronavírus jelentétét.

A berendezés a helyszínen végzett PCR-tesztek eredményeit digitálisan továbbítja egy laptopra, ennek köszönhetően az egészségügyi jelentések gyorsan és egyszerűen továbbíthatók az illetékes egészségügyi intézményeknek, vagy hatóságoknak a megvizsgált személyekkel kapcsolatban. Innen nézve tehát az MAN újdonsága nem pusztán egy “tesztgyűjtő” célszerszám, hanem egy kerekeken guruló labor. A speciális TGE-ből kétféle változat létezik: az egyik egy normál tengelytávolságú, 3,5 tonna megengedett össztömegű kivitel, a másik pedig egy hosszú tengelytávolságú változat, 5,5 tonnás össztömeggel.

Gyors eredményt hoz ez a mobil koronavírus labor 1

A rövidebb furgon mozgó diagnosztikai járműként szolgál, amelyben összesen 16 darab Vivalytic berendezés áll rendelkezésre. A mintavételezés a járművön kívül történik, ahol szakképzett egészségügyi személyzet foglalkozik a páciensekkel. Ezzel a megoldással sok ember tesztelhető, így ez a fajta TGE elsősorban az idősotthonoknál, iskoláknál, vagy esetleg rendezvényeknél bizonyulhat hasznosnak.

Gyors eredményt hoz ez a mobil koronavírus labor 2

A hosszabb variánsban a kenetek levételére külön mintavételi helyiség áll rendelkezésre a járművön belül. Ugyanakkor a furgon két oldalából kihúzható előtető lehetővé teszi az állampolgárok TGE-n kívüli tesztelését. Ebben a kivitelben összesen nyolc PCR-tesztberendezés áll rendelkezésre.

Mindkét jármű hajtásáról 2.0 literes, turbófeltöltéses, 177 lóerős dízelmotor gondoskodik. Opcionálisan akár összkerékhajtással és nyolcfokozatú automataváltóval is készülhetnek. A speciális TGE-k esetében az alapfelszereltség része az antibakteriális bevonattal ellátott belső burkolati rendszer, az elektronikus működtetésű oldalajtó, a légkondicionáló, valamint az automatikusan kinyíló fellépő. Extrafelszerelésként pedig akár mosogató tálcával, 220 voltos csatlakozóval felszerelt számítógépes munkahellyel, valamint hűtőszekrénnyel is készülhetnek a speciális MAN TGE-k, amelyek a főegységeket és a hajtásláncot tekintve megegyeznek a VW Crafterrel.

Gyors eredményt hoz ez a mobil koronavírus labor 3

A mobil koronavírus labor koncepció ötletgazdája a Leeloo Medical és az MAN Truck&Bus volt. A jármű fejlesztésében ugyanakkor részt vett a betegszállítással foglalkozó MKT-Krankentransport, valamint a mentőautók építését végző AMS Ambulanzmobile. Az első két mobil koronavírus laborként funkcionáló MAN TGE október végén készült el, de már az Európai Unió valamennyi piacán, így Magyarországon is elérhetők és rendelhetők.

Kövess minket a Facebook-on!