A minszki Ikarus 250-esből kialakított étterembusz, a mátyásföldi grill busz, valamint a NABI LFW iroda autóbusz után azt gondoltuk, hogy sikerült kimaxolni a témát, de aztán előkerült ez az ukrajnai kávézóbusz, amit egy Ikarusból alakítottak ki.

Az alapot egy feltehetően szovjet exportra szánt Ikarus 256 jelentette. Az egykori Szovjetunióba (később a FÁK-tagállamokba) 1974 és 2002 között közel 16 ezer példányt szállított a magyar gyártó ebből a típusból. A hirdetés szerint az autóbusz 1988-ban készült, ennek ellenére első ajtaja nem pneumatikus működtetésű, hanem egyszerűen kézzel nyitható. Méghozzá egy helyes kis kilinccsel. Persze az is elképzelhető, hogy utólagos átalakításról van szó. 

Több milliót érő Ikarus került elő 1

Amiben külsőre különbözik a széria változatoktól, az egyértelműen az oldalsó ablaksor. A gumiágyazású ablakokat kivették és helyére ragasztott oldalüvegeket tettek be. A vezető oldalra három, a jobb oldalra pedig öt darab ablak került. Meghagyták a gyárilag kialakított, B-tengely mögött lévő utasajtót, de a hozzá tartozó lépcsőt is lefedték annak érdekében, hogy a hátsó traktusban egy “lounge” részt alakíthassanak ki, keresztbe fordított asztallal és hosszú üléspadokkal. 

A busz belső terében ennek ellenére a kétszemélyes asztalok dominálnak. Az utasteret az igényes anyaghasználat varázsolja kifejezetten exkluzívvá. A rusztikus fapadló, a mahagóni árnyalatú asztalok, valamint a narancssárga, műbőrrel borított ülések harmonikus hatást keltenek, az ablakokon alkalmazott bambuszrolók egzotikus beütéssel fűszerezik meg az összképet. A bárpult a vezetőfülkéhez közel első részben kapott helyet, a kabin hátulján pedig egy jókora síkképernyős televízió is megtalálható.

Több milliót érő Ikarus került elő 2

Nemcsak Ukrajna, hanem talán a régió egyik legstílusosabb Ikarus-kávézóját üdvözölhetjük ebben a 256-osban. A jármű nemcsak tetszetős belsővel, hanem 21. századi technikai megoldásokkal is büszkélkedhet, a fedélzetén működő elektromos berendezések energiaigényének kielégítését a tetőre szerelt napelemek segítik. 

Tulajdonosa most 620 ezer ukrán hrivnyáért vagyis körülbelül 6,6 millió forintnak megfelelő összegért kínálja az interneten az autóbuszt. 

Kövess minket a Facebook-on!