Az USA-ban minden évben nagy érdeklődés övezi, hogyan jut el a washingtoni Capitolium elé az ország karácsonyfája. A gigantikus fenyőfa szállítása napokig tart és azokban a városokban, amelyeken keresztülhalad kisebb-nagyobb ünnepségeket is rendeznek a tiszteletére. A karácsonyfát általában egy Kenworth csőrös nyerges vontató húzza, amely erre az alkalomra speciális dekorációt kap.

A gyártó nem tudta megállni és már október közepén bejelentette a hírt, hogy idén is ők húzhatják a karácsonyfát. Pedig akkor még  a dekorációs fólia sem volt a járművön. Nem véletlenül, hiszen idén lesz 50 esztendős ez a hagyomány, amelynek keretében gigantikus fenyőfát állítanak fel az amerikai törvényhozás épülete előtt. (A kezdeményezés 1914-re nyúlik vissza, de rendszeres jelleggel csak félszáz éve tudják megszervezni).

Nagyon fontos fenyőfát szállít ez a Kenworth 1

A fokozott figyelmet jól mutatja, hogy a kiválasztott fenyőfa kivágását is nagy érdeklődés övezte, amit csütörtökön élőben lehetett nyomon követni a Facebookon. Az idei évben a választás a Colorado-államban található Grand Mesa nemzeti parkban lévő Sziklás-hegységi szürke lucfenyőre esett (Engelmann spruce). A 16,7 méter magas és 7,62 méter széles fát daruval emelték rá a speciális félpótkocsira.

A méretes fenyőfát egy Kenworth T680-as típusú csőrös nyerges vontató “húzza” majd el Washington DC-be. Az 1,93 méter hosszú hálófülkével szerelt jármű orrában 455 lóerős, PACCAR MX13-as motor dolgozik, amelyhez 12 sebességes PACCAR automata váltó csatlakozik. A csőröst “négykezesben” fogja vezetni két rutinos sofőr, Theron Schmalzried és William Hanna. Mindkettőjük több mint negyven éve dolgozik hivatásos gépjárművezetőként. A kényelmes utazás érdekében a kabint 180 fokban forgatható utasüléssel, valamint a 90 fokban forgatható asztallal is felszerelték.

A fenyőfának november 20-án kell megérkeznie a Washington városba, ahol ezt követően feldíszítik.

Kövess minket a Facebook-on!