Az USA-ban akkora figyelem övezi a nemzet karácsonyfájának állítását, hogy még külön honlapja és Facebook-oldala is van. Sőt, a megvalósításhoz még szponzorok segítségét is igénybe veszik, akik között olyan cégeket találunk, mint az Alaska Airlines, vagy éppen a teherautókat gyártó Kenworth. Utóbbi ráadásul nem kis támogatást nyújtott, hiszen ők adták a szállításhoz szükséges kamiont.

Ez korántsem a véletlen műve. A karácsonyfát ugyanis a közel ötezer kilométerre fekvő Oregoni Willamette Nemzeti Erdőből szállították az Egyesült Államok fővárosába. A jelenleg a Paccar tulajdonában lévő kamiongyártó ezer szállal kötődik Oregon államhoz, ugyanis 1912-ben a Gerlinger-testvérek az államban található Portlandben alapították meg a Kenworth elődjét.

Ezzel a gyönyörű csőrössel szállították az USA karácsonyfáját 1

A karácsonyfát november elején emelték trélerre és november 26-én érkezett meg Washingtonba. A maratoni útvonalon legalább 25 hivatalos, előre közzétett helyszínen állt meg a kamion, hogy az állampolgárok megtekinthessék a fenyőfát. Az érdeklődőknek még arra is lehetőségük volt, hogy a nyerges oldalára rögzített transzparensekre felírják jókívánságaikat. Az oregoni vasútvonal 175 éves évfordulója előtt tisztelgő turnén több mint 10 ezer ember tekintette meg a 24,3 méter magas fenyőfát.

Ezzel a gyönyörű csőrössel szállították az USA karácsonyfáját 2

A karácsonyfát szállító trélert egy erre az alkalomra “felöltöztetett” Kenworth W990-as nyerges vontató húzta egészen a Capitolium lépcsőihez. A háromtengelyes, 190 centiméteres hálófülkével szerelt csőrősben MX-13-as, 455 lóerős Paccar erőforrás dolgozik, melyhez 12 fokozatú automata sebességváltó csatlakozik. A karácsonyfát  jelenleg díszítik, december 5-én pedig hivatalosan is felgyúlnak rajta a fények.