A svéd gyártó mai közleménye szerint a lépésre azért van szükség, mert a koronavírus járvány miatt jelentősen csökkent a cég bevétele. És bár jelenleg nehéz megjósolni, hogy a pandémia miatt kialakult válság mennyi ideig tart, illetve, milyen hatással lesz hosszútávon a Scania üzleti eredményeire, a cég úgy számol, hogy a következő időszakban globálisan nézve kisebb lesz a kereslet a gyártmányaira. 

A krízis miatt szükség van a tanácsadók és a munkavállalók számának újragondolására, emellett elengedhetetlen a cég egyes ipari és kereskedelmi részlegeinek működésének felülvizsgálata.  „A koronavírus járvány miatt kialakult válság arra kényszerít minket, hogy csökkentsük az aktivitásainkat és ezt azt jelenti, hogy globálisan jelenleg 5 ezerrel több alkalmazottunk van, mint amennyire valóban szükség lenne. Mindez magában foglalja 1000 fehérgalléros pozíció felülvizsgálatát a Södertalje-i központunkban is” – hívta fel a figyelmet Henrik Henriksson, a Scania elnöke. 

A Scania számokban

A Scania a világ 100 országban több mint 51 ezer alkalmazottal rendelkezik jelenleg. Tavaly a cég 3 százalékos növekedést produkált a legyártott haszonjárművek tekintetében. 2019-ben 91680 darab teherautót és 7777 darab autóbuszt szereltek össze a Scania üzemeiben világszerte. Tavaly a cég Európában 18,7 százalékos piaci részesedést ért el, ami a valaha volt legjobbnak számít a Scania történetében. A svéd gyártó Magyarországon egy központtal és hét szerviz illetve értékesítői ponttal van jelen. Forrás: Scania.com 

A vállalat első embere úgy ítéli meg, hogy hosszabb ideig fog tartani, mire a piac ismét eléri a válság előtti szintet, ezért a szervezetet már idén a megváltozott piaci körülményekhez kell igazítaniuk. „Ennek érdekében további intézkedéseket kell hoznunk, de ezek között már nem szerepelnek további elbocsátástok” – tette hozzá Henrik Henriksson. A költségcsökkentő intézkedések ugyanakkor a Scania azon részlegeit is érinthetik, amelyekre rövid távon nincs hatással a gyártási volumen változása. 

A rövidített munkaidő bevezetésével és a munkaerő kölcsönzéssel a Scania hatékonyabbá tudta tenni a működését, azonban a cég globális értékesítési és szervizhálózatában létszámcsökkentésre van szükség. A haszonjárműgyártó mindamellett idén és a következő évben is kevesebbet fog kutatás&fejlesztésre fordítani a szükséges költségcsökkentési célok elérése érdekében. A Scania már felvette a kapcsolatot a szakszervezetekkel a további egyeztetések érdekében.