Fél év börtönre és 1080 eurós, átszámítva több mint 300 ezer forint büntetés megfizetésére kötelezte a spanyol Legfelsőbb Bíróság azt a kamionsofőrt, aki a vád szerint manipulálta a menetíró készüléket, más néven a tachográfot – szúrta ki a Trans.info. Az ügyben eredetileg a katalóniai Girona városi bírósága hozott ítéletet, az ügyészség azonban fellebbezett, így került a Legfelsőbb Bírósághoz. 

A testület úgy találta, hogy a kamionsofőr azzal, hogy mágnest helyezett el a tachográf mozgásérzékelő részén, nemcsak egyszerű manipulálást hajtott végre, hanem gyakorlatilag hivatalos okmányok meghamisítását követte el, ami büntetőjogi felelősségre vonást von maga után Spanyolországban. A készülék ugyanis a manipulálás hatására pihenőidőt rögzített, miközben a jármű úton volt. 

A tachográf belső memóriájában tárolt információk hivatalos dokumentumnak számítanak, amelyek megváltoztatása jogi és büntetőjogi következményekkel jár. Éppen ezért a spanyol Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta a gironai bíróság ítéletét. A spanyol ítélet kétség kívül az elmúlt évek legszigorúbb döntésének tekinthető ezen a téren, ugyanakkor egyáltalán nem példa nélküli. 2011-ben például Walesben ítéltek 12 hétnyi szabadságvesztésre egy magyar kamionsofőrt, aki kétezer kilométert tett meg pihenőidők betartása nélkül. 

Börtönt kapott a tachográf manipulásáért 1

A tachográf manipulálásának szankcionálását egyre több ország veszi komolyan. Olaszországban például súlyos, akár 1,1 millió forintnak megfelelő büntetést is kaphat valaki, ha megbuherálja a tachográfot. Sőt szélsőséges esetben még a jogosítványát is elvehetik. Lengyelországban pedig tavaly született egy olyan jogszabályterv, ami lehetővé tenné, hogy adott esetben 3-5 évig terjedő szabadságvesztésre ítéljék azt, aki lebukik a tachográf manipulálásával. 

Szakértői vélemények szerint a kamionbalesetek legfőbb oka a sofőrök túlhajszoltságában keresendő. Mivel a menetíró készülék rögzíti a munka- és a pihenőidőt, ezért egyesek számára a tachográf megbuherálása tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak. A NAV szerint idehaza egyre többen buknak le a menetíró készülék manipulálásával, legutóbb Gyulánál két sofőrt kapcsoltak le, akikre több mint egymillió forint bírságot is kiszabtak.