Nemrég az olasz rendőrök megállítottak egy kamionost a dél-olaszországi Bari kikötőjében. A rutinszerű ellenőrzésnél derült fény arra, hogy a teherautó tachográfja finoman szólva sem volt rendben. A készülék ugyanis 9 órás szünetet jelzett, holott a kamiont a forgalomból szedték ki az egyenruhások.

Ezt látva a rendőrök alaposabb kutatásba kezdtek a teherautó fülkéjében, amelynek eredményeképpen egy tachográf befolyásoló készülékre bukkantak. Az eszköz nem volt szem előtt, mivel azt az utasülés előtti műszerfalburkolat alá rejtették. “Az a dolgunk, hogy vigyázzunk a közbiztonságra és tegyünk meg mindent a baleset-megelőzés érdekében. Éppen ezért szigorúan szankcionálni kell az ilyen és ehhez hasonló szabályszegéseket” – Michele Palumbo, a helyi rendőrség parancsnoka. A hatóságok egyébként szándékosan nem tették közzé a kamionos nemzetiségét. 

Olaszországban “hatástalanított” tachográfért vagy vezetőkártya nélküli vezetésért egy kamionsofőr 841 – 3666 euró (841 ezer – 1,1 millió forint) közötti büntetést kaphat. A büntetés mértéke az adminisztrációs költségekkel együtt akár a duplája is lehet, ha kiderül, hogy valaki manipulálta a tachográfot. Szélsőséges esetben pedig akár a jogosítványt is elvehetik az olasz rendőrök.

A fenti eset nem egyedülálló. Nemrég Lengyelországban is találtak egy kamionban olyan készüléket, amely alkalmas volt a tachográf manipulálására. A bemutatott dokumentumok szerint a teherautónak legalább 1700 kilométert kellett mennie, de a manipulált tachográf csak 850 megtett kilométert mutatott az ellenőrzéskor. Lengyelországban júliusban kezdeményezték, hogy a tachográf speciális eszközzel történő manipulálásért 3-5 évig terjedő szabadságvesztés járjon.