Év elejétől Csehországban a korábbi 30 helyett 145 kilométere növelték azon autópálya-szakaszok hosszát, ahol tilos előzni a tehergépjárműveknek – szúrta ki a Trans.info szakportál. A rendelkezés a 12 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó teherautókra és kamionokra vonatkozik.

A cseh rendőrség javaslatára foganatosított rendelkezéssel összesen 11 pályaszakaszt vontak be az előzési tilalommal érintett utak listájába. A szigorítást Prágából Brünnbe, Plzeňbe, Ústí nad Labembe, valamint Hradec Královébe vezető autópályákon, mindkét irányra vonatkozóan léptették életbe.

További 54 kilométeren, a Brünnből Prágába vezető autópálya egyes szakaszain ideiglenes előzési tilalmat léptethetnek életbe az időjárási viszonyok függvényében 2019. decembere és 2020. márciusa között. A teherjármű-vezetőket minden esetben táblák és digitális információs kijelzők figyelmeztetik az érvényben lévő előzési tilalomra.

A kamionok előzési tilalma az elmúlt időszakban kiemelt téma volt Csehországban. 2018 telén ugyanis a rendkívül rossz időjárási helyzetben a D1-es autópályán hatalmas torlódás alakult ki egyes kamionok sikertelen előzési kísérletei miatt. Egyes információk szerint a cseh hatóságok azon dolgoznak, hogy a kamionok előzési tilalmát egész Csehországra kiterjesszék a jövőben.