Évente közel hatvanezer látogatót fogad Eindhoven és régiójának egyik legnépszerűbb intézménye, a DAF Múzeum a TripAdvisor kutatása szerint. Az épület azonban 18 hónapon keresztül zárva volt felújítás miatt és csak nemrég nyitotta ki a kapuit újra a nagyközönség előtt.

Az újranyitásra hatalmas ünnepséget szerveztek, amelyen Pieter van Vollenhoven, a holland királyi család tagja is jelen volt. Ő stílusosan egy DAF Pony teherautóval érkezett a helyszínre, amelyből mindössze 15 darab készült. Ezek közül az egyik éppen a holland királyi családnál van. 

A DAF Múzeum nemcsak teljes renoválást, hanem egy új szárnyat is kapott, ennek következtében legalább 1100 négyzetméterrel nőtt meg az alapterülete. A bővítésnek köszönhetően most már a DAF teljes története – a kezdetektől fogva egészen napjainkig – megismerhető, legyen szó széria darabokról, prototípusokról, vagy a motorokról. 

Évente közel hatvanezer ember keresi fel ezt a helyet 1

91 éves örökség

Hub van Doorne 90 évvel ezelőtt alapította meg a DAF elődjét, melyet 1928-ban még egyszerűen csak “Commanditaire Vennootschap Hub van Doorne’s Machinefabriek“-nek hívtak. A holland üzletembert az a A.H. Huenges támogatta álmai megvalósításában, akinek korábban az autóját javítgatta. Huenges még azt is megengedte neki, hogy kis üzemét saját sörfőzdéjének területén húzza fel. A márka tavaly, limitált szériás kiadással ünnepelte a 90. évfordulót.

A DAF Múzeumáról ezen a linken érhető el több információ. 

„Biztos vagyok benne, hogy nagyapám, Hub és fivére, Wim Van Doorne rendkívül büszke lenne, ha láthatná, hogy mit értünk el az új DAF Múzeummal” – mondta Marc Van Doorne, a DAF Múzeum Barátai nevű alapítvány elnöke az alapítókra utalva. „Különösen hálásak vagyunk a több mint 160 önkéntesünknek — akik többnyire lelkes egykori DAF-dolgozók —, akik nélkül nem valósíthattuk volna meg ezt a felújítást, és akik gondoskodnak arról, hogy a múzeumban minden a helyén legyen és készen álljon látogatóink fogadására minden egyes nap” – tette hozzá Marc Van Doorne.