Németországban az év eleje óta mentesülnek az útdíj fizetése alól a sűrített földgázzal (CNG) és cseppfolyósított földgázzal (LNG) hajtott teherautók. Ettől a hónaptól kezdve a kedvezményt kiterjesztették a dual fuel hajtású teherautókra, tehát azokra, amelyek dízellel és földgázzal is tudnak közlekedeni.

Ahhoz, hogy ezen járművek üzemeltetőinek se kelljen útdíjat fizetnüik, mindössze egy kritériumot határoztak meg, ez nem más mint a gáztartály mérete. Eszerint CNG-nél legalább 300kg, LNG esetében pedig minimum 115 kg kapacitással kell rendelkeznie a teherautónak. A módosítás tehát elsősorban azokat a járműveket részesíti előnyben, amelyeknél a földgáz üzemanyagként történő használata egyértelműen túlsúlyban van a dízelhez képest.

Ha egy haszonjármű a fent említett értékeknél kisebb gáztartályokkal rendelkezik, akkor azt a Közúti Áruszállítás Szövetségi Hivatala (BAG) egyszerűen nem tekinti gázüzeműnek. A bevezetett módosítás értelmében a dual fual gázüzemű teherautóknak jövő év végéig biztosan nem kell fizetniük útdíjat Németországban és az úgynevezett környezetszennyezési adó megfizetése alól is mentesülnek. A tisztán gázüzemű teherautóknak 2020 végéig ugyancsak nem kell útdíjat fizetniük.

A Németorszgába készülő fuvarozók és kamionsofőrök az NGVA Europe térképén tájékozódhatnak az elérhető CNG és LNG töltőállomásokról.