Nemrég áttekintettük azokat a nyitható tetős terepjárókat és szabadidőjárműveket, amelyeket újonnan vagy néhány évesen vásárolhatunk meg. Ez az autó nem ilyen: a hatvanas évek elejéig gyártott Land Cruiser FJ25 igen ritka, és ennek megfelelően komoly gyűjtői kincsnek számít. Azt a példányát, amit alább bemutatunk, egy öreg luxusautókra szakosodott cég hirdette, ennek megfelelően magas összegért.

A terepjáróra régen nem volt szokás vigyázni: munkagép volt, aminek a mechanikáját karbantartották persze, de a rozsda és a gyűrődések belefértek a képbe. Ezért is olyan ritka egy olyan jó állapotú kocsira bukkanni az ötvenes évekből, amit a veterán luxusautók észak-amerikai specialistája, a harmincéves múltra visszatekintő Hyman Ltd. kínál eladásra.

Kabrió, megszállottaknak 1
Kabrió, megszállottaknak 2

Kabrió, megszállottaknak

Kabrió, megszállottaknak

Kabrió, megszállottaknak 13
Kabrió, megszállottaknak 14
Kabrió, megszállottaknak 15
Kabrió, megszállottaknak 16
Kabrió, megszállottaknak 17
Kabrió, megszállottaknak 18
Kabrió, megszállottaknak 19
Kabrió, megszállottaknak 20
Kabrió, megszállottaknak 21
Kabrió, megszállottaknak 22
Fotó megosztása:

A legendás, strapabíró Toyota Land Cruiser megdolgozott a hírnevéért. A megállíthatatlan katonai gépből kifejlődött polgári modellek, élükön az FJ25-össel 1954 óta építik a márka renoméját, egyszerű céltudatosságuk az ázsiai szolgáltatók és gazdálkodók, humanitárius szolgálatok és egyéb szervezetek kedvencévé tette őket. Az igazi evolúció akkor vette kezdetét, amikor az eredetileg tűzoltóautókhoz kifejlesztett 3.9 literes, soros hathengeres F-blokk megjelent a Land Cruiser kínálatában.

Ez a motor dolgozik a típusnak abban az 1957-es példányában, amely 2018-ban eleve jó állapotban került a Hyman birtokába, ahol aztán szó szerint makulátlanná varázsolták. A sötétzöld színvilág, valamint a civil verziókat a katonai járművektől megkülönböztető, diszkrét krómdíszítés határozottan korhű hangulatot teremt, amit az eredeti hűtőrács és fényszórókeretek koronáznak meg. A karosszéria színére fényezett felnikre korabeli abroncsokat és polírozott dísztárcsákat szereltek, a stílusos megjelenést egyetlen, oldalt elhelyezett pótkerék, valamint az elmaradhatatlan marmonkanna erősíti.

Kabrió, megszállottaknak 23

A hibátlan minőségű kivitelezés és a spártai egyszerűség varázslatos kombinációja a belső térben (illetve mivel se tető, se ajtók nincsenek, fogalmazzunk talán így: az ember és a gép elsődleges találkozási felületén) folytatódik. Az üléskárpit, a sebesség- és terepváltó karok szoknyája, valamint a kézifék borítása ugyanabban mély őzbarna színben pompázik, mint az ajtót helyettesítő szövetszalag. A felületek nem burkoltak, hanem fényezettek; a festéket gumiszőnyeg óvja az idő előtti kopástól. Határozottan elegáns részlet a műszerek testszínű számlapja. A 9 mérföldön álló számláló senkit ne tévesszen meg, ez minden bizonnyal a felújítás óta megtett távolságot jelzi – az FJ25-ösöket munkagépnek tervezték, nem vasárnapi kocsikázásra.

A 3.9 literes, soros hathengeres benzinmotor (F155) eredeti darab, a 105 lóerős blokk sorozatszáma megegyezik az alvázszám-táblán feltüntetettel. Táplálásáról vadonatúj porlasztó gondoskodik, a légszűrőház, a hűtő és az egyéb segédrendszerek a karosszériaszínhez igazodó, új festést kaptak, ahogy a felfüggesztés összes eleme is.

Kabrió, megszállottaknak 24

A még Land Cruiseres körökben is ritkaságszámba menő FJ25 ezen makulátlanul helyreállított példánya tökéletesen üzemképes, és bár talán kár volna lemezeit nehéz terepen kínozni, a mechanika több mint alkalmas a bevetésre. Az egyetlen érzékeny pont a vételár: az autót egy évvel ezelőtt 55 ezer 550 dollárért vásárolták meg egy nemzetközi aukciós ház árverésén, jelenlegi állapotában 69 ezer 500 dollárt, azaz 20,4 millió forintot kérnek érte. Ez rengetegnek hangzik, ám ha kicsit kutakodunk az interneten, két dolog tűnhet fel: az egyik, hogy gyakorlatilag senki nem kínál vászontetős FJ25-öst eladásra, a másik pedig, hogy azért a pár példányért, amely az elmúlt években mégis gazdára talált, ennél az összegnél is többet kértek (és kaptak) az eladók.

A közismertebb, könnyebben fellehető FJ40-essel ellentétben tehát a Toyota Land Cruiser FJ25 igazi szabadáras kuriózum, amely biztos befektetésnek ígérkezik, ha valaki kibírja, hogy ne vezesse rendszeresen. Te kibírnád?

Kabrió, megszállottaknak 25