Az 1917-ben alapított dán Hartmann a világ első számú öntött rost tojástartó-gyártója, valamint Dél-Amerika vezető gyümölcscsomagolás-szállítója. A Hartmann Hungary Kft. ácsi üzemében közel három éve telepítették azt az automatizált anyagszállító és árumozgató rendszert, amelyről a MLBKT siófoki konferenciáján Császár Mária szállítmányozási és raktározási vezető Az első kapcsolja le a villanyt! STILL/DEMATIC automatizált raktárlogisztikai megoldások címmel beruházói és kivitelezői tapasztalatokat osztott meg a közönséggel.

Az első kapcsolja le a villanyt! (X) 1

A STILL-el egy cégcsoportba tartozó DEMATIC közel 70 évnyi tapasztalattal rendelkezik a raktárlogisztikai folyamatok automatizálása terén. A cég filozófiája szerint a célok ismeretében kell helyesen felmérni, hogy mely logisztikai folyamatok automatizálása hozza meg a kívánt eredményeket. A STILL/DEMATIC automatizált raktárlogisztikai megoldásai már Magyarországon is sikeresen üzemelnek. Ennek egyik szép példája az ácsi intralogisztikai rendszer, amelynek megvalósítását a Hartmann a kanadai gyárában már eredményesen működő automatizált anyagmozgató gépek kedvező tapasztalatai alapján kezdte meg.

Az első kapcsolja le a villanyt! (X) 2

A munkaerő hiány megoldása csak az egyik cél volt

Az üzemben lézernavigációval irányított – a Hartmann vállalatirányítási rendszerébe integrált – hét automatizált anyagmozgató robot dolgozik éjjel-nappal, illetve szükség esetén a műszakokhoz rugalmasan illeszkedve. A rendszer bevezetésével tíz dolgozó munkáját tudta a cég a raktárban kiváltani, de a csökkenő munkaerő-kínálat mellett más szempontok is indokolták az automatizálást. 2015-ben a tojástartógyártó számára elkerülhetetlen volt a gyors és hatékony növekedés, így egyértelművé vált, hogy a meglévő raktár automatizálása és az ehhez kapcsolódó bővítés az egyetlen járható út. A Hartmann pályázatot írt ki a kivitelezésre, amelyet a DEMATIC/STILL megoldása nyert meg.

A Hartmann mindenképpen úgy szerette volna automatizálni 4000 rakatférőhelyes raktárát, hogy annak kapacitása megmaradjon. Mivel korábban javarészt egymáson, tömbösen tárolták a rakatokat, sok volt a sérülés és nehezen hozzáférhetők voltak az egyes termékek. A beruházás során állványrendszereket építettek, valamint egy csomagoló, palettázó robotot is beszereztek. A két ütemben lezajlott géptelepítés és raktármodernizálás végeredménye, hogy gyorsabban, az árusérülések minimalizálásával tudják az ügyfeleket kiszolgálni, és mindezt úgy, hogy tíz munkással kevesebbre van szükség a folyamatban. A raktárban rend van, minden rakatról pontosan lehet tudni, hogy hol található és a megbízható árumozgató rendszer lekapcsolt villany mellett is működik.

Az első kapcsolja le a villanyt! (X) 3

A telepített anyagmozgató robotok a DEMATIC FLV gépcsaládhoz tartozó elektromos villástargoncák. Egy központi szerveren keresztül az ügyfél vállalatirányítási rendszeréből kapják a feladatokat, amelyeket emberi közreműködés nélkül végrehajtanak. A rendszer kezelőfelületén a feladatok nyomon követése mellett mindemellett számos beállítás is könnyedén elvégezhető. A gyártósoron a palettázó robottól egy görgős pályán lekerül a becsomagolt rakat, ezeket a irányítórendszerből kapott impulzusok alapján az anyagmozgató robotok felveszik, kiviszik a raktárba és a kitárolási területen előkészítik a dokkolókhoz, ahonnan manuális vezérlésű STILL targoncákkal emelik be a kamionokba.

– A megrendelő eleinte tartott attól, hogyan viszonyulnak a robotokhoz a dolgozók. A kezdeti sanda tekintetek azonban nagyon rövid időn belül barátságossá váltak. A targoncás nem ellenséget lát a robotban, hanem a munkatársát – emeli ki a beruházás egyik fontos tapasztalatát Tóth Dániel, a STILL Magyarország intralogisztikai szakértője. – Egyértelművé vált számukra, hogy megmarad a munkájuk, ráadásul jól együtt tudnak dolgozni a robotokkal. Nevet is adtak nekik, Johnnynak becézik a gépeket. A STILL számára kiemelten fontos cél az ügyfeleink elégedettsége. A Hartmann beruházása kiváló referencia arra, hogy az ígért funkciók megvalósítása, a határidők, a rendszer flexibilitása és szakértelem tekintetében partnereink megelégedettségére végezzük munkánkat. – teszi hozzá a szakember.