Sikeresen teszteltek január végén egy új fejlesztésű önvezető járművet Amerikában. A kis furgon San Mateóban, egy helyi boltból szállított ki árut egy-egy ügyfélhez. A 2,5 mérföldes, vagyis nagyjából 4 kilométeres út megtétele alatt többször sávot váltott, fordult, és még egy közlekedési lámpánál is megállt.

Ugyan a szállítást gond nélkül teljesítette, azt azonban még nem lehet állítani, hogy nem volt a fedélzetén ember, ugyanis az érvényben lévő kaliforniai jogszabályok miatt tesztpilótának kellett felügyelnie a járművet. A kisfurgont a kaliforniai Burlingame városában található udelv startup fejlesztette, melynek nevét – a marketingben egyre jobban eluralkodó “szerénység” miatt – kis betűvel kell írni. A fejlesztők között két egykori Tesla-mérnök is megtalálható Daniel Laury és Akshat Patel személyében.

Önvezető járművek hozhatják a jövőben az ebédhez valót 1

A kis narancssárga udelv teljesen elektromos hajtáslánccal rendelkezik és legfeljebb 96 kilométer/órás végsebességre képes. A rakterében 18 rekesz található és összesen 318 kilogrammnyi áru szállítására képes. Ez első hallásra nem sok, viszont étel-, illetve élelmiszer kiszállításra elegendő lehet. Rakterének ajtajai mobiltelefonos alkalmazás segítségével automatikusan nyílnak és záródnak, így a vásárlóknak nincs más dolguk, mint kivenni a rendelt termékeket. Arról nem szól a fáma, mi van akkor, ha egy vevő azt is kiveszi, amit nem ő vásárolt meg.

Az üzemeltetők a felhőalapú kapcsolatnak köszönhetően folyamatos összeköttetésben lehetnek a járművel, megtudhatják az aktuális információkat az akkumulátorok töltöttségéről, a megtett útról és hátralévő kiszállítások paramétereit is módosíthatják, ha szükséges. A járműhöz készített alkalmazás iOS operációs rendszerhez már elérhető, de hamarosan Androidon is használható lesz.

Önvezető járművek hozhatják a jövőben az ebédhez valót 2

A New York-i székhelyű McKinsey elemző intézet szerint a következő évtizedben a csomagok 80 százalékát önvezető járművek fogják kiszállítani. Az udelv hamarosan más államokban több tesztjárművet ad át üzemeltetőknek, hogy a visszajelzések alapján tovább tökéletesítse a sorozatgyártásra szánt példányokat.