Ma az Országos Mentőszolgálat megtartotta hagyományosnak mondható, gyermekpezsgős óévbúcsúztató sajtótájékoztatóját. Ezen a szervezet főigazgatója, Csató Gábor kifejtette, hogy a 2017-es év sok szempontból mozgalmas év volt a mentők számára.

Nem túlzás azt állítani, hogy az idei volt az eddigi legaktívabb esztendő a mentőszolgálat számára. A mentők idén legalább 1,1 millió esetben intézkedtek, legalább ezer újraélesztést hajtottak végre és több száz szülést vezettek le az országban.

Az összegzés során arra is fény derült, hogy közel 750 darab mentőautó, összesen 40 millió kilométert futott ebben az esztendőben. A mentőszolgálat sok rendezvény, köztük fontos nemzetközi sportesemények, például a fővárosi vizes világbajnokság egészségügyi ellátását is biztosította.

Adomány abroncsokon guruló járművek

A Hankook Tire Magyarország Kft. idén 50 darab mentőautót szerelt fel évszaknak megfelelő, prémium minőségű gumiabronccsal. A hazai gyártókapacitással is rendelkező dél-koreai cég már 2012 óta rendszeresen ajándékoz meg közfeladatot ellátó szervezeteket, illetve alapítványokat. A gyártó az elmúlt hat évben több mint 13 000 abronccsal, 273 millió forint értékben támogatta a civil szektor 1 229 kisebb és nagyobb szereplőjét, akik a közösség számára hiánypótló munkát végeznek.

Az Országos Mentőszolgálat az elmúlt évek tapasztalatai alapján plusz 10 mentőautóval és további kilenc mentésirányítóval készül a szilveszteri ünneplés biztosítására.  A sajtótájékoztatón Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs és pr-vezetője felhívta a figyelmet a mértékletes alkoholfogyasztásra, valamint arra, hogy ilyenkor se üljön senki ittasan autóba.

A szakember emlékeztetett, hogy tavaly háromszáz embert vittek a detoxikálóba, közülük ötvenen kiskorúak, fiatalkorúak voltak. Kiemelte, hogy a petárdák, pirotechnikai eszközök súlyos égési, akár maradandó sérüléseket is okozhatnak. Győrfi Pál emellett figyelmeztetett, hogy az ünneplők éjszaka se hagyjanak az ittasság, vagy más okból a földön fekvő embereket, mert testük fél óra alatt kihűlhet.