Elon Musk egy héttel ezelőtt mutatta be elektromos nyerges vontatóját, a Semi-t. A Tesla első embere akkor még nem árulta el az árát. Most azonban kiderült, hogy a 480 kilométeres hatótávval rendelkező változat 150 ezer dollárról, míg a 800 kilométeres hatótávot biztosító akkucsomaggal szerelt kivitel ára 180 ezer dollárról indul.

Hogy mennyire versenyképes ár ez, azt jól mutatja, hogy egy vadonatúj, hálófülkés Kenworth T680-as csőrőshöz éppen 150 ezer dollárért lehet hozzájutni. Árban tehát felveszi a kesztyűt a Tesla gyártmánya, nagy kérdés viszont, hogy a helykínálat is hasonló lesz-e egy átlagos amcsi nyerges vontatóhoz, mert a gyártói fotók nem adnak bizakodásra okot ezen a téren.

Elektromos nyerges vontatót egy dízel áráért 1

A Tesla nyerges vontatókra most 20 ezer dolláros áron lehet foglalást leadni, de a limitált szériás változatra is elindult az előrendelés. A Founders Series-ből csak ezer darab fog készülni, ezért a kicsit borsosabb összegért, 200 ezer dollárért, vagyis átszámítva 52 millió forintos összegért lehet megvásárolni.

Elon Musk a teljes élettartamra levetítve legalább 200 ezer dolláros üzemanyag-megtakarítással számol egy Semi esetében, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag teljesen megtérülhet a jármű az üzemeltetőnek. Igaz, azt nem tették hozzá, hogy ez pontosan milyen üzemeltetési feltételek alapján számították ki.  A Tesla viszont kétéves pénz-visszatérítési garanciát biztosít, így aki nem elégedett vele, az visszaadhatja saját teherautóját.