A Nikolai Motor  nyerges vontatóját tavaly mutatták be a nagyközönség számára Amerikában. Az érdeklődés hatalmas volt a Nikolai One iránt, hiszen a céghez az első időkben 3 milliárd dollárnyi, vagyis megközelítőleg 884 milliárd forint értékű foglalás érkezett.

Az amerikai piacon egyedülállónak számító start-up azt a célt tűzte ki célul, hogy elektromos és hidrogéncellás haszonjárműveket fejlesszen. Alapítója az a Trevor Milton, aki korábban földgáz tárolására alkalmas eszközöket gyártó dHybrid Systems vezérigazgatója volt.

Norvégok építhetik fel a világ legnagyobb hidrogéntöltő hálózatát 1

A Nikola One fülkéje belülről.

A cégcsoport bejelentette, hogy a világ legnagyobb hidrogéntöltő hálózatát kívánják felépíteni. Első körben egy 16 állomásból álló hálózatot hoznak létre. Ebben a norvég Nel Asa lesz a partnerük, mely 1927 óta foglalkozik a hidrogén iparági felhasználásával. Az első két töltőállomás építését már meg is kezdték, a további 14 darab pedig jövőre készülhet el. Ha minden tervezett töltőpont felépül, akkor kétezer mérföldes, vagyis több mint 3220 kilométeres hálózat jöhet létre az USA-ban.

Minden egyes töltőállomás 8 tonna hidrogént fog előállítani, de kapacitásuk akár napi 32 tonnára is növelhető. A norvégok számításai szerint – 50-75 kilogrammos teherautónkénti napi fogyasztással számolva – a töltőállomások megfelelő kapacitással fognak rendelkezni. Sőt, a Nikolai kutaknál nem csak teherautók, hanem akár üzemanyagcellás autók is tankolhatnak majd.

A Nikolai Motor Company szerint több ezer nyerges vontatót kell legyártaniuk. A Nikolai One-t nemcsak futurisztikus megjelenése, hanem legalább 1932 kilométeres hatótávja is vonzóvá teheti az üzemeltetők szemében.