A volt NABI-gyár telephelyén tevékenykedő Ikarus Egyedi Kft. a Facebookon már nyár óta keres munkatársakat. Nemrég  még nagyobb offenzívába kezdett, újabb állásokat hirdettek meg a közösségi médiában, de már az egyik legnagyobb álláskereső portálon is csábítják a munkakeresőket. A cég jelenleg Újszász utcai telephelyére keres raktárost, szerelőt, takarítót és folyamatmérnököt.

Az Ikarus Egyedi Kft. -ben tavaly szerzett tulajdont egy cseh társaság és jelenleg minősített szavazati többséggel rendelkezik. A brünni bejegyzésű Lugreda s.r.o vezetői között a cég felügyelőbizottsági elnökén kívül egytől-egyig magyarok vannak. Úgy tűnik tehát, hogy a hazai viszonyok ismerősek lehetnek számukra. Az elérhető céginformációk szerint az Ikarus Egyedi Kft. jelenleg közel 200 főt foglakoztat, de ez nem elég. Az Iho.hu információi szerint 180 darabos Volánbusz-szerződés teljesítés érdekében az Ikarus Egyedi Kft. bérgyártásban kényszerül legyártani a buszok alvázait. Ezek ráadásul a szerb Ikarbusnál készülnek.

Hasonló a helyzet a székesfehérvári Ikarus Járműtechnikánál is, amely szinte az össze fontos álláshirdetési portálon jelentetett meg hirdetéseket. A cég karosszérialakatosokat, autószerelőket és autóvillamossági szerelőket keres, de tavasszal még ennél is több munkakörbe hirdetett meg felvételt. Széles Gábor cége valószínűleg a honvédségi és az iráni megrendelések teljesítéséhez keres munkaerőt.

Hogy megoldódik-e a hazai buszgyártásban jelenleg mutatkozó munkaerőhiány, azt egyelőre nem tudni. Az viszont furcsa, hogy a bérgyártás terén miért nem gondoltak a 16 200 négyzetméteres, modern buszgyárral rendelkező, 500 főt foglalkoztató Kravtex-Kühne Csoportra? Már megint a turáni átok?

Fotó: magyaridok.hu