Még tavaly adtunk hírt arról, hogy Nyíregyháza 41 darab sűrített földgázzal (CNG) üzemelő buszt vásárol. Az ezzel kapcsolatos tendert 2015 októberében írta ki a város, az eredményt pedig tavaly májusban tették közzé. A tendergyőztes nem nagy meglepetésre az MAN volt, mely korábban Miskolcra és Kaposvárra is szállíthatott gázbuszokat.

2016 novemberében a Facebookon megjelent két, állítólag Magyarországon készült kép, melyeken a feltételezések szerint már a nyíregyházi autóbuszok voltak láthatóak. A szon.hu-n aztán később közzétették a cáfolatot, miszerint ezek még nem a megyeszékhelyre szánt járművek. A helyzet tisztázása érdekében nemrég megkérdeztük a müncheni székhelyű MAN-t, hogy mikorra várható a nyíregyházi buszok megérkezése Magyarországra?

A sajtóosztály azt a választ adta, hogy a tervek szerint idén májusban történik meg az autóbuszok átadása a városnak. A nyíregyházi utazóközönség ennek köszönhetően 36 szóló, valamint 5 darab csuklós, alacsony padlós, Lion’s City autóbusszal találkozhat a jövőben.

A közbeszerezési tenderen egyébként az ár volt a legfontosabb tényező, ugyanis az autóbuszokért több mint 3,3 milliárd forintot fizetett (áfa nélkül) a város, uniós források felhasználásával. A járművek darabonkénti ára így átlagosan 81,61 millió forintra jött ki. Ez azonban nemcsak az autóbuszok tényleges árát takarja, hiszen ebben a takarítószemélyzet, valamint a sofőrök oktatása is benne van.

Fotó: Wikipedia.hu